Tiodorović: Plima obolelih sa jugoistoka Srbije

Regionalne vesti - Petak 10.04.2020 - 12:43

Epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorović izjavio je danas da je u Nišu prava plima obolelih ili sumnjivih na virus korona koja dolazi sa jugoistoka Srbije, te da plima kasni za drugim delovima Srbije.

"Ovde će epidemija trajati duže" FOTO: Screenshot
On je na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsednikom Srbije u gradu na Nišavi, kazao da će i epidemija u ovom delu Srbije biti malo duža od drugih delova Srbije, te da će se „repovi“ osećati i posle Uskrsa, prenosi Jugmedia.
 
„Imamo plimu oboljevanja i to je taj uzlet koji imamo u ovom delu epidemije gradova jugoistočne Srbije, gradova, varoši, sela. Ono što se sa zakašnjenjem na velike gradove javlja i što će trajati, verovatno, još neko vreme, pretpostavljam do Uskrsa, odnosno, da ćemo čak i posle Uskrsa imati rep te epidemije“, ocenio je ovaj epidemiolog.
 
On je kazao da primarna zdravstvena zaštita, odnosno, domovi zdravlja, moraju da se bave, pre svega, ranim otkrivanjem i ranim lečenjem i da će se vršiti obimnija testiranja.
 
„Obezbedili smo testove i stalno tražimo testove. Do ovoga trenutka mi smo obradili preko1090 testova, od toga imamo pozitivnih 280, odnosno, 37,09 posto, ali se moraju raditi potvrdni testovi“, kazao je dodavši da u Nišu ima 19 pacijenata na respiratorima.
 
„Sve tamo do Vaskrsa očekujemo da će rasti broj obolelih, teških oboljenja, nažalost, i umiranja. Ali, posle Vaskrsa, prognoza epidemiologa je da će početi da opada broj obolelih i da ćemo onda do kraja aprila imati jedan blagi pad, da bi ušli  u maj mesec, nadmo se, sunčan, lep, sa inedksom iznad 3 ultraljubičastog zračenja, koji  će nam pomoći da se izborimo s ovim virusom, i nama  i Evropi i celom svetu“.
 
On je ponovio da je u ovom trenutku neophodna gvozdena disciplina i da građani kao svoj doprinos treba da pruže jeste da se pridržavaju svih mera države i stručnih organa.
 
„Jedini način da se izborimo je da ovih 14 dana budemo disciplinovani, da shvatimo da ovo nije pitanje demokratije, već pitanje civilizacije“, ocenio je Tidorović, dodavši da je za sada izbegnut italijanski scenario i da Srbija ima „svoj, srpski scenario“. „Sada je odlučujuči trenutak“, naglasio je Tiodorović.
Jugmedia, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: