TURIZAM U SRBIJI Ljajić: Šteta milijardu evra

Regionalne vesti - Četvrtak 13.08.2020 - 13:02

Zbog nedolaska stranih turista Srbija će, prema procenama, pretrpeti štetu od oko milijardu evra, izjavio je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

Domaći turisti samo ublažili štetu FOTO: D. Ristić/OK Radio Domaći turisti samo ublažili štetu FOTO: D. Ristić/OK Radio
Ljajić je rekao da je stranih turista bilo, ali da su, sa stanovišta rezultata, zanemarljivi. Prva dva meseca su, kaže, bila fantastična, u januaru je ostvaren rast stranih turista od 28 odsto.
 
Pad kreće u martu, u aprilu već ima 95 odsto manje stranih turista, u junu 85 odsto manje.
 
- Naše procene su bile sa početka krize da će šteta po osnovu deviznog priliva biti milijardu evra. Sigurno će domaći turisti da smanje domaću štetu, ali ne dovoljno - rekao je Ljajić za RTS.
 
Neke domaće destinacije su, ističe, eksplodirale, ali će biti teško reći koliko domaći turisti mogu da nadomeste štetu, a konačno će se znati na kraju sezone.
 
Kaže da su Stara planina, Golija, Ivanjica, Vlasina potpuno nove destinacije zanimljive domaćin gostima, a čitava zapadna Srbije je ih je puna.
 
Ukazuje da su Soko Banja, Zlatibor, Vrnjačka banja pretekle Beograd po broju noćenja što je, navodi, očekivano u ovakvim okolnostima.
 
Dodaje nema najava da će do kraja sezone biti otvorene Grčka i Crna Gora.
 
-Mi ne možemo da govorimo o tome, nemamo nikakve informacije i nije realno očekivati-dodaje Ljajić.
 
Kada je reč o mogućem uvođenju karantina i pi-si-ar testova za strane turiste, ministar je rekao da se ta opcija još uvek razmatra.
 
Govoreći o plasiranju naše robe na KiM, kaže da se mesečno na Kosovo isporuči roba vredna oko 20 miliona evra.
 
- Do juče od 1. aprila 86 miliona evra robe koja je plasirana, ali to je duplo manje nego 2018. pre taksi. Još uvek se nije vratilo i teško će ići taj proces. Dok nekom ne smrkne drugom ne svane, druge zemlje su ušle na to tržište-navodi Ljajić.
 
Najviše se isporučuju pšenica, električna energija, kukuruz, proizvodi metalske industrije.
 
- Prehrambena industrija se još nije vratila. Sva negativna kampanja je ostavila posledice-navodi ministar.
Tanjug, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: