"Tvrda priča" protiv prepisivanja na MALOJ MATURI

Regionalne vesti - Nedelja 09.06.2019 - 11:37

Sadašnji polumodel male mature kakvu želimo da imamo je donekle u redu, a velike je nikakav, menjaćemo sve pa će one srednjoškolcima da budu ulaznica za fakultet, kaže u razgovoru za Politiku ministar Mladen Šarčević.

Šarčević: Navike moraju da se menjaju FOTO: RTS/printscreen Šarčević: Navike moraju da se menjaju FOTO: RTS/printscreen
Dodaje da je sadašnji koncept mature “bar utegnut” i da “ne dozvoljava muvanje”.
 
“Idemo dalje s tvrdom pričom, bez obzira da li se to nekome sviđa ili ne. Navike moraju da se menjaju, u normalnim zemljama se onaj ko prepisuje na testu smatra prevarantom, a kod nas kažu: Vidi kakav je, ne dozvoljava detetu da prepiše”, objašnjava ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.
 
Nedelju dana uoči završnog ispita, a na pitanje koje su mere preduzete da se spreči prepisivanje, odgovara da neće biti policije, ali da će doći svi inspektori s lokala i s republičkog nivoa, savetnici i načelnici školskih okruga.
 
Kaže i da digitalna forma mature omogućava mnogo viši nivo bezbednosti.
 
Napominje da je mladim maturantima presudno da odluče da li žele da studiraju ili da rade posle srednje škole, te da u skladu s tim treba da odluče, i prvom slučaju da idu u gimnaziju, a u drugom da biraju dualne smerove kojima će sebi obezbediti posao i platu , jer će, dodaje, firme da im daju naknadu za učenje kroz rad i kasnije će da ih zaposle.
 
Ministar objašnjava i šta donosi od 1. septembra novi jednosmenski rad osnovnih škola.
 
“To je ozbiljan i temeljan posao, koji podrazumeva i pravilnu ishranu dece, bezbednost i sport. Krećemo s pilot projektom koji obuhvata veći broj škola nego što ih Crna Gora ukupno ima. Planiramo da ga uvedemo u više od 1.200 osmoletki, a preduslov je bio da prebrojimo milione kvadrata školskog prostora, a posle sledi raspoređivanje novca u gradnju i obnovu. Stara strategija je predviđala desetogodišnje uvođenje jednosmenskog rada, a ako ga mi uvedemo za pet godina bićemo šampioni Evrope”, kaže ministar i poručuje da taj potez većina škola dočekuje u stanju spremnom za renoviranje, “s kablovima koji nikako ne mogu da podrže digitalizaciju”.
 
A na večito pitanje mogu li nastavnici da očekuju veće plate, Šarčević odgovara:
 
“Naravno, pod uslovima koji su povezani s novim sistemom raspodele plata i platnim razredima. Zakon koji to omogućava stupa na snagu u januaru 2020. Nas šest ministara i premijerka smo održali tri radna sastanka na kojima smo sve usaglasili i tehničke pripreme su u završnoj fazi. Ono što smo morali da menjamo je finansiranje naučnika, jer ono nije bilo usklađeno s platnim razredima, a ubuduće će i istraživači dobijati plate iz budžeta”, poručuje.
Politika, Tanjug, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: