Virus ne popušta – veliki broj ljudi u bolnicama, rezultat vakcinacije će zavisiti od odziva građana

Regionalne vesti - Ponedeljak 04.01.2021 - 12:44

Koronavirus je u Srbiji od početka epidemije registrovan kod 343.870 osoba, a zabeleženo je 3.325 smrtnih slučajeva, pokazuju podaci sa sajta covid.rs.

U Srbiji 7.631 hospitalizovan pacijent FOTO: Reuters U Srbiji 7.631 hospitalizovan pacijent FOTO: Reuters
Prema poslednjem preseku, još 37 pacijenata preminulo je od kovida 19. Koronavirus je registrovan kod još 1.966 osoba, od 7.573 testirana.
 
Manje je testiranih i potvrđenih novih slučajeva zaraze nego pre praznika, ali broj obolelih kojima je neophodno bolničko lečenje i dalje je visok.
 
Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon napisao je na Fejsbuku da je za potpuno suzbijanje virusa potreban kolektivni imunitet koji je preko 80 odsto.
 
"Rezultat masovne imunizacije će zavisiti od odziva stanovništva, ali i naše sposobnosti da od toga ne pravimo temu za podele, već temu o ličnoj zaštiti, ali i solidarnosti. Izlazak iz ove zdravstvene krize se jasno vidi, brzina izlaska zavisi od nas", istakao je Kon.
 
U Srbiji 7.631 hospitalizovan pacijent
 
U zemlji je zbog zaraze koronavirusom, prema poslednjim podacima, 7.631 hospitalizovan pacijent, dok se 265 osoba nalazi na respiratorima.
 
Profesorka Vesna Šuljagić: O vakcini misliti kao o slobodi
 
Profesorka Vesna Šuljagić, epidemiolog i načelnica Odeljenja za prevenciju i kontrolu bolničkih infekcija Vojnomedicinske akademije zalaže se za što masovniju vakcinaciju stanovništva, jer se tako, kako kaže, virus stavlja pod kontrolu.
 
Profesorka Šuljagić, koja je pre deset dana primila prvu dozu „Fajzerove" i „Bintekove" vakcine kaže da se dobro oseća i da je srećna i zadovoljna.
 
"Sanjala sam dan kad će stići vakcina. Mi na fakultetu učimo decu da je onaj momenat kad dobijemo vakcinu najvažaniji. Virus je do sad kontrolisao nas, a sad mi preuzimao kontrolu nad njim, pod uslovom da ispunimo sve protokole", rekla je gostujući u Jutarnjem dnevniku epidemiliog Vesna Šuljagić.
 
Ona ne očekuje neženjene efekte vackine.
 
"Treba misliti o slobodi nakon vakcinacije. Moja poruka je, vakcinišite se čim budete mogli, to je svetlo na kraju tunela, bez strhaa, godinu dana je dugo i ovo je pobeda nauke", zaključila je profesorka Šuljgić.
RTS, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: