Zatvor za Albance koji su planirali terorističke napade na srpske crkve i Kfor

Regionalne vesti - Četvrtak 05.09.2019 - 13:31

Osnovni sud u Prištini proglasio je krivim šestoro optuženih za planiranje terorističkih napada na Kfor, srpske pravoslavne crkve, kao i diskoteke na KiM, i osudio ih na ukupnu kaznu od 25 godina i devet meseci zatvora.

Sud konfiskovao oružje i novac FOTO: Samir Shahini Sud konfiskovao oružje i novac FOTO: Samir Shahini
Kako je sinoć preneo RTK, osuđeni su Bujar Behrami, Resima Kastrati, Gramos Šabani, Aljbert Ademaj, Ljeutrim Musliju i Edona Haljiti.
 
Na 10 godina osuđen je Behrami, na četiri Kastrati, sedam Šabani, jednu godinu zatvora dobila je Edona Haljiti, godinu i šest meseci Ademaj i dve godine i tri meseca Musliju.
 
Sud je kao dodatnu kaznu naredio i konfiskaciju sume u iznosu od 9.001 evra i 46 centi od Bujara Behramija, kao i konfiskaciju vatrenog oružja, automatske puške i 40 metaka od Leutrima Muslijua.
 
Prema navodima u predmetu Specijalnog tužilaštva, Šabani je bio angažovan u izvođenju terorističkih napada u Belgiji, dok je njegova supruga Edona Haljiti optužena da je umešana u pripreme za terorističke napade na Kosovu, planirajući da izvrši samoubilački bombaški napad na vozilo s pripadnicima Kfora.
 
Uz dvoje supružnika iz ove grupe, takođe su osuđeni i Behrami poznat i kao Ebu Musab El-Albani, Kastrati - zvani Pc Habibi, Ademaj i Musliju.
 
Prema navodima Tužilaštva, ova šestočlana grupa planirala je terorističke napade unutar i van Kosova, terorističke napade na diskoteke u Gračanici, napade na pravoslavnu crkvu u severnoj Kosovskoj Mitrovici, napade na vojnike Kfora na Kosovu i terorističke napade u Francuskoj i Belgiji, prenosi Kosovo onlajn
 
U optužnici Specijalnog tužilaštva takođe se navodi namera optuženih da formiraju organizaciju koja bi pripremala terorističke i samoubilačke napade na Kosovu, u Albaniji i Severnoj Makedoniji.
 
Behrami je, takođe, optužen da je pokušao da oformi grupu pod nazivom "Pomoć Islamskoj državi u Zemlji orlova", koja bi delovala na Kosovu, u Albaniji i Severnoj Makedoniji i pripremala terorističke napade.
 
U optužnici je pojašnjeno da je zadatak isporuke oružja, eksploziva i pronalaženje osoba za postavljanje prsluka sa eksplozivom bio dodeljen Kastratiju.
 
Kastrati je za obezbeđivanje eksplozivnih sredstava i vatrenog oružja dobio oko 9.000 evra, navodi se u optužnici.
 
Još dva optužena, Ademaj i Musliju, optuženi su da su znali i bili obavešteni da su optuženi Behrami i Kastrati pripremali terorističke napade na Kosovu, da su bili u stalnom kontaktu sa njima i da nisu prijavili te kriminalne delatnosti.
Telegraf, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: