Nikad manje poslanika sa juga

Izbori 2012 - Subota 26.05.2012 - 08:38

Interese sedam opština Pčinjskog okruga u budućem parlamentu Srbije zastupaće Ivica Tončev (SPS), Miroljub Stojčić (SPS), Dragan Nikolić (SNS) i Riza Halimi, predstavnik albanske nacionalne zajednice, saopštila je Republička izborna komisija.

Skupština Srbije Skupština Srbije
Činjenicom da će, po mnogo čemu specifični jugu Srbije, imati samo četiri poslanika u budućoj Skupštini, nezadovoljni su svi predstavnici stranaka koji su, na ukupno 12 listi, svojim partijskim centralama predložili 68 najboljih članova.
 
- Od uspostavljanja višepartijskog života ovo je najmanji broj poslanika koji je dodeljen Pčinjskom okrugu, što na najbolji način govori o odnosu partijskih centrala prema rubnim delovima republike - kaže Budimir Mihajlović, načelnik Pčinjskog okruga.
 
On ovu anomaliju objašnjava podacima po kojima Pčinjski okrug u površini Srbije učestvuje sa 3,98 odsto, u broju stanovnika sa 2,80, a u broju svojih predstavnika u Skupštini - najvišem zakonodavnom telu, sa samo 1,6 odsto.
 
- Ovakva parlamentarna matematika dovešće do još lošijih podatka u zastupljenosti u državnim institucijama, odnosno piramidi vlasti, što znači da Pčinjskom okrugu u naredne četiri godine predstoji grčevita borba za brže ekonomsko jačanje - objašnjava Mihajlović.
 

U naredne četiri godine, svoje predstavnike u Skupštini, sa juga Srbije neće imati Demokratska stranka (DS), Ujedinjeni regioni Srbije (URS) i Demokratska stranka Srbije (DSS), pa u Pčinjskom okrugu postavljaju pitanje ko će i kako zastupati njihove interese za skupštinskom govornicom. 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Izbori 2012

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: