Srbi bez mandata u Preševu?

Izbori 2012 - Ponedeljak 16.04.2012 - 22:24

 Predsednik opštinskog odbora Srpske napredne stranke (SNS) u Preševu Branko Trajković izjavio je danas da će srpske partije iz te opštine na lokalne izbore 6. maja najverovatnije izaći sa dve izborne liste.

Trajković je rekao agenciji Beta da će jednu listu predvoditi SNS, a da će druga biti okupljena oko Socijalističke partije Srbije (SPS).

Kako je naveo, izborne liste još nisu predate jer se utvrđuju koalicioni dogovori.

Trajković je kazao da "skoro da ne postoje šanse da Srbi u Preševu na izbore izađu na jednoj izbornoj listi, iako sa dve izborne liste gotovo da nemaju šanse da pređemo cenzus koji podrazumeva dva odbornička mandata".

"Nažalost, ko će s kim u srpskim koalicijama u Preševu diktiraju centrale stranaka u Beogradu koje nemaju razumevanje za situaciju na terenu i to da je Srba u Preševu sve manje", kazao je Trajković.

Skupština opštine Preševo ima 38 odbornika, a na poslednjim izborima srpski odbornici ispred "Srpske koalicije za Preševo" osvojili su dva mandata, jedan ispred Socijalističke partije Srbije, a drugi ispred Srpske radikalne stranke (SRS).

Odborniku SRS-a koji je prešao u SNS je poništen odbornički mandat.

Opštinska izborna komisija u Preševu proglasila je do danas šest izbornih lista za lokalne izbore, od kojih su pet liste albanskih partija i Liberalno demokratske partija, u čijem se opštinskom odboru u Preševu nalaze pretežno Albanci.

Predsednik opštinske izborne komisije u Preševu Zećir Mistari rekao je agenciji Beta da su proglašene izborne liste Demokratske partije Albanaca - Ragmi Mustafa, Liberalno demokratske partije -Čedomir Jovanović, Demokratske unije doline - Skender Destani, Demokratske unije Albanaca - Rahmi Zuljfiju i Grupe građana "Demokratski progres".

On je naveo da je "predat materijal i Partije za demokratsko delovanje - Riza Haljimi i čija će izborna lista biti proglašena u toku dana".

Prema popisu iz 2002. godine u opštini Preševo, u kojoj je popis iz 2011. godine proglašen neuspešnim, zbog bojkota albanskog stanovništva, živi oko 35.000 stanovnika od čega Srba ima manje od 10 odsto.

 

Beta

Vrati se na kategoriju Izbori 2012

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: