Sve novo, a problemi stari

Seks i grad - Subota 08.02.2014 - 13:50

Protekla nedelja u Vranju definitivno će ostati zabeležena u nekom „novom“ kalendaru, za neke „nove“ generacije u znaku „novina“.

ilustracija ilustracija

Najpre smo dobili nove kandidate za narodne poslanike u Skupštini Srbije, za predstojeće parlamentarne izbore. Nova vladajuća većina je na novoj sednici Skupštine u petak imenovala novog zamenika gradonačelnika. Umesto stare Bojane Veličkov, imamo novog Dragoljuba Stevanovića.

Još uvek stari odbornici lokalnog Parlamenta izabrali su i nove direktore javnih preduzeća i ustanova, koji tvrde da će biti stari samo na neko vreme, tačnije do novih parlamentarnih izbora. Tako, Vranje i njegovi građani dobili su novog, a zapravo starog direktora Direkcije za izgradnju, pa onda novog direktora „Novog doma“, zatim novog direktora Zavoda za urbanizam.

 I „Uprava Banje“ sada ima novog direktora. Novim rukovodiocem hvale se i radnici Regionalnog centra za talente. Da i u Pozorištu ima novina, svedoči razrešenje stare direktorke, a imenovanje novog, mladog vršioca dužnosti te funkcije. Nove direktore dobile su i ustanove Istorijski arhiv i Narodni univerzitet.

U svojim foteljama ostali su direktor Muzeja i direktorka Centra za razvoj lokalnih usluga socijalne zaštite. „Preživele“ su i direktorke Apoteke Vranje i Biblioteke, jer se njihove smene nisu ni razmatrale, iako pripadaju „staroj“ stranci koja ne pripada novoj garnituri.

Ali, ni tu se „nova“ priča ne zaustavlja. Vranje je u petak dobilo i nove članove Gradskog veća. Pa tako, imamo novog većnika za privredu i preduzetništvo, novog za poljoprivredu i novog za kulturu i informisanje.

 I Vranjska Banja dobila je u petak novu vladajuću većinu. Naime, DS, SNS i URS potpisali su koalicioni sporazum koji znači formiranje skupštinske većine i automatski odlazak SPS-a u koaliciju.

Vranjski naprednjaci dobili su nove poverenike koji će brinuti o funkcionisanju stranke u Vranju.

Sve je novo, samo su problemi stari. Novi protesti radnika „Jumka“ počeli su početkom nove radne nedelje zbog starih nagomilanih problema. Dugačka lista radničkih zahteva nije se pomerila sa mrtve tačke, a štrajkači najavljuju dalju radikalizaciju protesta novim okupljanjima, ali na autoputu.

I u „Simpu“ novina. Priča se da radnici umesto plata dobijaju potvrde sa kojima mogu da kupe samo nameštaj i to, ni manje ni više, nego „Simpov“.

I na Birou za zapošljavanje, podaci su novi, a stari. Na evidenciji te službe više od osam hiljada ljudi samo iz Vranja je bez posla. U pčinjskom okrugu je na ivici egzistencije oko 30 hiljada ljudi, bar kada je reč o zvaničnim statističkim podacima.

Sve je više novih zahteva za socijalnu pomoć, makar ona bila i jednokratna. Rukovodstvo grada konstantno najavljuje novi oporavak vranjske privrede, a sa njim i nova radna mesta, a da li će sve ostati na starim pustim obećanjima, pokazaće vreme koje je Vranju davno isteklo.

Aleksandar Aca Stojković
 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Seks i grad

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: