U Donjem Neradovcu kod Vranja priprema zimnice, slatka, džema i sokova po tradicionalnoj recepturi iskusnih tamošnjih domaćica postala je pravi biznis.
Lidija Ristic iz Neradovca
Po ideji Lidije Ristić (49) iz tog sela ovaj unosan posao započet je 2008. godine.
U asortimanu proizvoda koje priprema petnaestak žena u Donjem Neradovc uz primenu HASAP sistema bezbednosti hrane, iz godine u godinu sve veći broj proizvoda, ali i narudžbina koje stižu ne samo iz Vranja već iz cele Srbije. Najprodavaniji proizvod je domaći ajvar.
-Preduzeće “Petnik” koje se bavi preradom voća i povrća na tradicionalan način počelo je sa radom 2008. godine. Recepti su iz vranjskog kraja, a proces proizvodnje bazira se na manuelnoj proizvodnji od odabira sirovina do finalnog proizvoda – objašnjava Ristićeva.
Ona kaže da o kvalitetu proizvoda koji se pripremaju u Donjem Neradovcu najbolje govore priznanja koje je “Petnik” dobio.
Firma je dobila zlatni pehar i zlatne medalje za kvalitet na Novosadskom sajmu 2012. Pobednici su džem od šljiva, sladak ajvar, pekmez šipurak, kompot od borovnice.
Ristićeva kaže da je hrana budućnost, a da se u Neradovcu pripremaju eko proizvodi i da proces proizvodnje nadgleda tehnolog.
-Fabrika je smeštena na prostoru 370 kvadrata, stalno je upošljeno osam radnika, a u sezoni se angažuje još žena po ugovoru, jer se priprema velika količina zimice i ostalih proizvoda.
Najviše posla ima od avgusta do oktobra kada se pripremi samo oko 10 do 15.000 tegli ajvara. Preradi se oko 20 tona povrća i voća. U ovom poslu može da se opstane jedini problem je naplata kao I u svakom biznisu – kaže Ristićeva.
Kilogram ajvara je od 230 do 330 dinara, koliko košta onaj od čistih paprika. Pekmez je od 160 do 240 dinara, od jagode je najskuplji i njegova cena je 270 dinara po kilogramu.
Imamo i proizvode za dijabetičare od prirodnog šećera. Šaljemo proizvode pouzećem na kućnu adresu.
Što se tiče prodaje imamo sindikalnu prodaju, a naše prpizvode naručuju sve generacije od 25 do 50 godina jer žene nemaju vremena za pripremu zimnica a mlađe nemaju iskustvo u pripremi Lidija kaže da se zimnica hermetički zatvara pasterizovana i može se koristiti punih pet godina.
Vrati se na kategoriju U fokusu
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.