Ako ćute žene žrtve nasilja, društvo NE SME DA ĆUTI

U fokusu - Utorak 26.11.2019 - 00:36

Vranje - Bez obzira gde se dešava, nasilje nije privatna stvar, to je problem našeg društva. Ćutanje žena žrtava nasilja često je rezultat stereotipa koji im se pripisuju.

Nasilje nije privatna stvar, to je problem našeg društva FOTO: D. Ristić/OK Radio Nasilje nije privatna stvar, to je problem našeg društva FOTO: D. Ristić/OK Radio
Seksualno nasilje kao jedan od ozbiljnih problema prisutan je već duže vreme u našem društvu.
 
Neki od slučajeva koji su uznemirili javnost i našu okolinu: devojčica  kojoj je stariji muškarac slao neprikladne video snimke i fotografije neprimerenog sadržaja; devojčica čiju ljubav je zloupotrebio bivši dečko i delio okolini njene fotografije, žena koja je doživela seksualno uznemiravanje od strane nadređenog lica, upozoravaju sve nas da ne smemo tolerisati ovakvo ponašanje i nasilje nad devojkama i ženama.
 
Ovaj vid nasilja nad devojčicama, devojkama i ženama prisutan je u kontinuitetu i na jugu Srbije. 
 
Ipak, ohrabrujuće je to što su neki od nasilnika, koji su seksualno uznemiravali žene, devojke i devojčice bili kažnjeni
 
Jedan od njih je političar iz Trgovišta, koji je seksualno uznemiravao, zlostavljao i ponižavao četiri maloletne devojčice, ali je nakon njihove prijave pravnosnažno osuđen na 15 meseci zatvora.
 
Ali, podaci o rodnom nasilju nas i dalje upozoravaju: 1,7 miliona, odnosno 62 odsto žena u Srbiji, kaže da je doživelo seksualno uznemiravanje, proganjanje ili psihičko ili fizičko nasilje.
 
Najnovije istraživanje OEBS-a iz 2018. Godine, potvrđuje da je u Srbiji gotovo svaka peta žena izložena fizičkom ili seksualnom nasilju, a 44 procenta žena je izloženo psihičkom nasilju od strane svojih partnera.  
 
Svaka deseta žena je nekada u svom životu bila proganjana od nekoga, a 42 procenta ih je bilo izloženo seksualnom uznemiravanju. U Srbiji manje od deset procenata žena je spremno da prijavi nasilje.
Postoji nepoverenje prema institucijama, a naročito kada je u pitanju nasilje koje se doživi od aktuelnih partnera.
 
Zbog svega toga, SOS telefon iz Vranja je 25. novembra na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, započeo kampanju “16 dana aktivizma borbe protiv nasilja nad ženama”.
 
Ova akcija se održava u znaku globalne kampanje Ujedinjenih nacija za zaštitu devojčica – Narandžasta kampanja, koja ove godine nosi poruku "Usprotivimo se silovanju".
 
SOS telefon Vranje i SOS Kutak za devojke su organizovale narandžastu konferenciju za novinare sa ciljem podsticanja javnosti da razmišlja o mnogim devojkama koje možda u ovom trenutku žive u nasilju
 
SOS telefon Vranje je za prvih 10 meseci 2019. godine primio 800 poziva. 120 žena je prijavilo nasilje u porodici i partnerskim odnosima. Najmanje 20 žena je prepoznalo nasilje i prekinulo ivot u nasilju.
- To može da bude moja drugarica, vaša kćerka, majka, sestra... Hoćemo da skrenemo pažnju novinarima i svima koliko je važna zajednička borba protiv seksualnog, psihičkog i svih vidova nasilja nad devojkama i ženama. 
 
Važno je da i o ovim osetljivim pitanjima za život svake devojke, novinari izveštavaju pažljivo i profesionalno  uz poštovanje zaštite identiteta devojaka
 
Jer, bez obzira gde se dešava, nasilje nije privatna stvar, to je problem našeg društva - ističu iz SOS telefona.
 
Pred kamerama i u živom prenosu na društvenim mrežama, kroz igrice “Vampiri” i “Teret nasilja - razlozi ćutanja o nasilju?” aktivistkinje su demonstrirale kako se žrtva oseća u nasilnom partenerskom odnosu
 
Kroz ove edukativno-psihološke igre, novinari su imali priliku da na trenutak budu u ulozi žrtve
 
Na uvek aktuelno pitanje zašto devojka ili žena ne napusti nasilnika i nasilnu vezu, koji su razlozi ćutanja svih koje žive u nasilja, kroz igru su razotkriveni stereotipi koji se pripisuju žrtvama nasilja.
 
Ovaj tekst proizveden je uz pomoć i podršku grada Vranja u okviru projekta "Živimo zajedno a ne jedni pored drugih". Sadržaj ovog teksta i stavovi izneti u njemu isključiva su odgovornost OK Radija i ne izražavaju stavove i mišljenja grada Vranja.
 

Foto Galerija

Narandžasta čajanka sa novinarima

OK Radio

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: