Albanci o preševskom spomeniku odlučuju u subotu

U fokusu - Utorak 08.01.2013 - 10:37

Odluku o sudbini spomenika u Preševu, doneće 65 odbornika - Albanaca u skupštinama opština Preševo, Bujanovac i Medveđa, na zajeeničkoj sednici koja je zakazana za subotu 12. januar ove godine u Preševu.

Ragmi Mustafa, predsednik opštine Preševo, objasnio je da će ovoj sednici predhoditi stavovi odbornika vanrednih sednica lokalnih parlamenata Bujanovca i Preševa, koje će biti održane u petak, 11. januara 2013. godine.

- Politički je krajnje korektno da jednu tako značajnu odluku donesu upravo najviši politički predstavnici Albanaca Preševske doline pred ambasadorima više zemalja Zapadne Evrope i SAD - zaključio je predsednik opštine, koji je ujedno i lider Demokraske partije Albanaca (DPA).

Sastanku na kome je doneta ovakva odluka su pored Mustafe pristustvovali i Riza Halimi, predsednik Partije za demokratsko delovanje (PDD), Skender Destani, predsednik Demokratske unije Doline (DUD), Jonuz Musliu, predsednik Pokreta za demokratski progres (PDP), Rahmi Zuljfiju, predsednik Demokratske unuje Albanaca (DUA), Nagip Arifi, predsednik Demokratske partije (DP) i Ramadan Ismaili, predsednik Udruženja veterana OVPMB.

Na centralnom gradskom trgu u Preševu, 16 novembra 2012. godine, otkriven je spomenik sa imenima 27 poginulih boraca OVPMB i Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

Inicijativu za izgradnju spomenika dalo je Udruženje veterana OVPMB, njegova izgradnja lokalnu samoupravu i Udruženje koštala je tri miliona dinara, a otkrivanje je upriličeno povodom obeležavanja stote godišnjice od osnivanja države Albanije.

Nekoliko dana po otkrivanju, predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić izjavio je da će država taj spomenik porušiti do 17. januara, odnosno do naredne runde razgovora Beograda i Prištine u Briselu, ukoliko to do tada ne budu uradili oni koji su ga postavili.
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: