ALEKSIĆ zainteresovan za HAREMLUK

U fokusu - Petak 04.12.2015 - 08:08

Da za najam Haremluka nije određena paprena cena mesečnog zakupa od 4.000 evra, verovatno bi zgradu pod zaštitom države za potrebe poslovno-ugostiteljskih usluga već zakupio većinski vlasnik „Alfa-Plam“ iz Vranja Miroljub Aleksić.

Antić dodeljuje nagradu Aleksiću FOTO D. Dimić Antić dodeljuje nagradu Aleksiću FOTO D. Dimić

U političkim i poslovnim krugovima u Vranju procenjuje se da bi Aleksić, zbog svoje poslovne reputacije, privrednog i finansijskog potencijala bio jedini koji bi objekat star 250 godina mogao da renovira po svetskim standardima i sačuva ga od propadanja.  

Gradonačelnik Vranja Zoran Antić potvrđuje za OK portal da je jedan od najuspešniih srpskih privrednika bio ozbiljno zainteresovan za zakup objekta koji je do početka ove godine više od dvadeset godina bio poslovni klub restoranskog tipa HK „Simpo“.

- Nema tajne da je u periodu nakon što smo raskinuli ugovor sa „Simpom“ zbog nedomaćinskog gazdovanja Haremlukom jedan od najozbiljnijih kandidata za preuzimanje objekta bio Miroljub Aleksić iz „Alfa Plam“.

On je ocenjen kao čovek koji bi, u skladu sa već dobro poznatom reputacijom, bio najbolji izbor za rešavanje sudbine zgrade. Onda je po novom Zakonu o javnoj svojini država zagazdila tim objektom i odredila previsoku cenu zakupnine koja je očito odvratila sve potencijalno zainteresovane zakupce, pa i Aleksića
– navodi Antić.

Država je, pre nego što je odredila cenu zakupnine od 8,13 evra po kvadratu (Haremluk ima 490,60 metara kvadratnih), ipak konsultovala organe lokalne samouprave radi određivanja visine zakupa.

Grad je predložio nižu i realniju cenu, ali država taj predlog nije uvažila iz zasad nepoznatog razloga.

- Traženo je od nas da mi predložimo cenu. Ustanovili smo da po zakonu na to nemamo pravo. Nemamo ni interne akte na osnovu kojih se cena zakupa u tim slučajevima utvrđuje.

Dali smo iz tog razloga samo „mišljenje“ da bi cena trebalo da bude nekih 5 evra po kvadratu (oko 2.500 evra ukupno namesečnom nivou), ali ono nije uvaženo.

Ostajemo pri tome da je reč o realnoj ceni, a da je ova koju je odredila država preko Republičke direkcije za imovinu previsoka
- kaže Antić.

Neki ljudi iz vrha lokalne vlasti preneli su svoja nadanja da bi dalji konkursni postupak pred Direkcijom mogao da odobrovolji Aleksića da obnovi interesovanje.

Uredba o uslovima pribavljanja i otuđenja nepokretnosti neposrednom pogodbom, davanjem u zakup stvari u javnoj svojini i postupcima javnog nadmetanja predviđa mogućnost smanjenja visine zakupnine, potvrđuje Ivana Matović, savetnica u Direkciji za imovinu.


Prema članu 12, cena se kod trećeg konkursa može umanjiti na 80 odsto od početne visine, tj. može biti do dvadeset odsto niža. U slučaju da se objekat ne izda ni po umanjenoj ceni, visina zakupnine može biti umanjena na 60 odsto od početne tržišne visine zakupnine - objašnjava Matovićka.

To znači da bi Haremluk na kraju mogao biti izdat po mesečnoj zakupnini od 2.400 evra što bi, prema nekim informacijama, mogla biti prihvatljiva cena za Miroljuba Aleksića iz „Alfe“. Poklapa se i sa „realnom cenom“ o kojoj govori gradonačelnik Antić.

Miroljub Aleksić je diplomirani inženjer. Rođen je 1957. godine u Vranju gde je završio osnovnu školu. Porodica mu se 1969. godine preselila u Beograd.

Školovao se u Srbiji i SAD. Godine 1996. osnovao je „Alco banku“ koju je 2007. prodao belgijskoj KBC Banci.

Njegovu poslovnu imperiju „Alco group“ danas čine preduzeća „Pionir“ Subotica, „Hisar“ Prokuplje, „Tipoplastika“ Gornji Milanovac, „Intersilver“ Zemun, FOS Surdulica.

Poseduje više kompanija i lance hotela u oblasti trgovine i turizma. Počasni je građanin Prokuplja i Aranđelovca.

Dejan Dimić
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: