"Bolje sami premestite spomenik"

U fokusu - Sreda 09.01.2013 - 09:02

Diplomatski predstavnici zemalja Zapada predložili su političkim partijama Albanaca sa juga Srbije da sami premeste sporni spomenik pripadnicima OVPMB iz centra Preševa, na drugu lokaciju, piše "Danas" pozivajući se na diplomatske izvore.

Stanica u Preševu Stanica u Preševu

Ideja diplomata je da se na taj način "spreči intervencija pripadnika državnih organa Srbije", koji su najavili da će do 17. januara, za kada su u Briselu zakazani pregovori Beograda i Prištine, sporni spomenik biti uklonjen "milom ili silom", dodaje list.

Diplomate predlažu kako navodi list i da Nacionalni savet Albanaca "pod hitno usvoji predlog izgleda zastave albanske nacionalne zajednice na jugu Srbije", kako bi se izbeglo dosadašnje isticanje zastave Albanije na skupovima na jugu Srbije, a u skladu sa važećim zakonom o Nacionalnim manjinama.

Odluku o sudbini spomenika u Preševu doneće 65 odbornika - Albanaca u skupštinama opština Preševo, Bujanovac i Medveđa, na zajedničkoj sednici koja je zakazana za subotu, 12. januara, odlučili su politički predstavnici Albanaca te tri opštine na jugu centralne Srbije.

- O sudbini spomenika poginulim borcima Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca (OVPMB) odlučiće u subotu, 12. januara, 65 odbornika triju skupština opština, na sednici u Preševu, na koju ćemo pozvati više ambasadora akreditovanih u Beogradu - rekao je u ponedeljak Tanjugu Ragmi Mustafa, predsednik opštine Preševo.

On je kazao da će toj sednici prethoditi stavovi odbornika vanrednih sednica lokalnih parlamenata Bujanovca i Preševa 11. januara, na kojima će se, kako je kazao, analizirati pretnje upućene od strane premijera i predsednika Srbije.
 

Agencije, Blic, Danas, OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: