Čaj, i Božja volja

U fokusu - Nedelja 14.07.2013 - 12:32

Vranje - Slobodanka Krstić ima 76 godina i vitalnija je nego ikad. Pre 12 godina otkriven joj je rak na bubregu, “otvorili su je i zatvorili” u bolnici i pustili kući kao beznadežan slučaj.

Slobodanka Slobodanka

Prognoza je bila - živeće dve nedelje, najduže tri meseca. Krepka starica nije znala do prošle godine za svoju dijagnozu jer suprug Stanoje nije htelo da joj kaže tako sumornu vest.

Slobodanka živi u planinskom selu Dobrejance kod Vranja, u Donjoj mahali, na obroncima planine Goč, na 800 metara nadmorske visine.

Radi oko stoke i u bašti. Zatekli smo je dok muze kravu i pevuši.

Raduje se Slobodanka i sađenju bašte u kojoj uspevaju najbolje paprike, najzdraviji paradajz, kupus, krompir, pasulj, šargarepe, mnogo toga.

- Volim kad mi dođu moji iz Vranja, ćerka Dobrica i zet Dragan sa unucima, kad umesim zeljanik, ispečemo kokošku ili petla, pa vruć hleb bez kvasca sa sodom bikarbonom, domaći sir "kriška", pa Stanoje posluži po jednu malu rakijicu od šljiva džanarika, a ona kao melem, žuta kao osa.

E, to je život, pa kako, bre, da se čovek razboli. A to što me proglasiše mrtvim doktori dobro je, ne valja da je to učinio Bog. Onda spasa nema!

- Imala sam grdne muke sa bubregom, a vrhunac bolova nastao je 2000. godine. Nisam spavala ni danju ni noću, dolazilo mi je da se obesim o gredu u štali samo da ne mučim sebe i ukućane jer sam predosećala najgore - kaže Slobodanka.

Stanoje i ćerka Dobrica, koja sa porodicom živi u Vranju, uspeli su da je nagovore da ode lekaru.

- Do našeg zaseoka jedva se izlazi terenskim vozilom kada je suvo, put je zemljan, uzak i pun rupa i jaruga. Morala sam više puta da idem, a kada je pala kiša, moji su me nosili do glavnog puta na rukama oko dva kilometra.

Ustanovili su mi veliki kamen u bubregu, koji je trebalo da se operiše. Operacija je morala da se uradi u Beogradu, na VMA, a da bi se otišlo tamo nekoliko puta, morali smo da prodajemo krave - priča Slobodanka.

Kamen je izvađen, a Slobodanka se vratila kući. Ipak, bolovi nisu prestajali.

- Ubeđivali su me da su bolovi normalna stvar posle operacije i da će nestati. Kako se kod nas kaže, kad rana ozdravi. More, ne leži vraže, meni sve gore, opet sanjam gredu i konopac na njoj.

Potrošismo pare, izmučila sam muža, ćerku, a od bolova ne vidim belu mačku pred očima. Vide moji da nisam dobro i opet zapeli da me vode kod lekara u Vranje. Pristala sam pod jednim uslovom da mi udare jednu injekciju i da mi reše slučaj zauvek - priča Slobodanka.

O daljoj njenoj sudbini nastavlja priču njen suprug Stanoje.

- U Vranju su je otvorili i zatvorili, rekli su nam da je u pitanju rak bubrega i da šansi za izlečenje nema. Savet je bio da je vratimo u selo, a najjače injekcije protiv bolova da prima u susednom selu Vlasu - navodi Stanoje.

Vratili su se u selo, a Slobodanka je od prijatelja, starijih ljudi dobila savet da pije čaj koji se prenosi s kolena na koleno, a koji služi za jačanje organizma.

- Moji su mi rekli da je dorađena operacija i da sada treba da se oporavim, da ležim što više. Pristala sam da pijem čaj i rekla da nikakvu injekciju neću da primim.

Odmah sam krenula sa čajem i posle desetak dana primetila boljitak. Bila sam kost i koža, a tad mi se prijelo i naterala sam mog Stanoju da mi pristavi malo toplog mleka sa nadrobljenim hlebom. Pojela sam to i nisam osećala nikakve smetnje - kaže Slobodanka.

Laborant Novica Cvetković iz Zdravstvene ambulante Vlase redovno posećuje Slobodanku i proverava krvni pritisak i šećer.

"Da si nam živa 100 i više godina, pritisak je kao u devojke, 140 sa 80."

- Čaj se pravi od trave lišavke, koja raste oko izvora ili kladenaca, pored čiste vode. Potom se nabere trava burjam, tako mi zovemo jednu vrstu paprati koja je otrovna i ima crne bobica kao plod.

Od burjama se koristi koren. To se skuva, procedi i pije svaki dan po 50 ml. Pijem taj čaj i sada.

Oporavila sam se posle 20-ak dana, sećam se pitali su iz Zdravstvene ambulante u Vlasu kako sam, treba li nešto. Oni su mislili da su mi došli poslednji dani, a kad su saznali da te zime jedem suvo meso i pržu, prestali su da zovu – završava priču Slobodanka.

Dušan Đorđević

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: