Cirkusijada se nastavlja

U fokusu - Petak 20.04.2012 - 18:39

Iako rok za podnošenje listi ističe noćas, u Vranju su samo DS, URS i SRS predali svoje liste. Ostali čekaju da vide kakvu im je sudbinu odredila izborna Komisija.

Samo 24 časa pre isteka zakonskog roka za prijavljivanje listi za lokalne izbore, ovaj posao obavila je većina vranjskih stranaka. 
 
Do juče, liste su predali samo DS, URS i SRS. Sinoć, predposlednjeg mogućeg dana, i svi ostali zainteresovani predali su liste svojih kandidata za vranjsku skupštinu. 
 
Problem je u želji stranaka da svako na lokalnoj listi zauzme mesto koje već drži na republičkoj listi. Tako su naprednjaci tražili mesto broj pet, DSS bi sve dao da bude šesti, a socijalistima se nikako neće dopasti ako ne budu sedmi. 
 
Dogodilo se da je u Vranju slobodno samo mesto broj četiri, koje je nekako, a da bi se svi poređali kako su planirali, ostavljeno za Novu Srbiju. Ova stranka ne učestvuje samostalno na republičkim izborima, a nastupa na lokalu, pa je četvorka nekako njima pisana. I svi ostali su čekali da se to desi, pa da stvari dođu na svoje. 
 
Ali, NS nikako da preda listu. To nije samo pitanje liste, nego kočenja čitavog izbornog procesa. Na primer, socijalisti su sinoć zakazali konvenciju u Sportskoj hali, predstavili odbornike, a po zakonu na to nemaju pravo ako nisu predali listu. Tako, dok su se jedni predstavljali u Hali, drugi su dreždali ispred izborne Komisije, da stvar privedu zakonu.
 
Komentarišući čitavu situaciju, lider vranjskog SPS-a Zoran Antić kaže da je postojao dogovor SNS-a, SPS-a i DSS-a da se predaju liste, bez obzira na ponašanje Nove Srbije. 
 
Ali, juče oko 16 časova, NS se smilovala i predala listu. Bilo je malo gužve, gurkanja, teških reči, obezbeđenje je bilo u pripravnosti, ali je sve na kraju leglo na svoje. Delimično, naravno, jer je ovo Vranje, a ne neki normalan grad. 
 
Ispostavilo se da lista NS-a ima propuste za koje je Komisija naložila da se isprave, kako bi lista bila prihvaćena. Znajući da će se to dogoditi, svi su predali neispravne liste! 
 
Antić tvrdi da su liste predate u najboljoj nameri, te se nada da će pretposavljeni redosled ipak biti ispoštovan. 
 
- Naša lista je prihvaćena sa 3.370 potpisa, tehničke nedostatke koje je utvrdila komisija smo otklonili i sada čekamo da se ispoštuje redosled predaje. Da NS bude na četvrtom, SNS na petom, DSS na šestom, SPS na sedmom a Dveri na osmom mestu – kaže Antić.
 
Lider vranjskog DSS-a Dejan Stanojević kaže da ova stranka čeka broj šest ali je i dalje prema njegovim rečima neizvesno ko će popuniti broj četiri. 
 
- Predali smo najbolju listu gledajući kakve su liste poredale ostale stranke, a  rok za predaju najpre ističe NS ukoliko želi mesto broj četiri – kaže Stanojević. 
 
Lider SNS-a Dragan Nikolić kaže da su uočeni ozbiljni propusti u ranijem radu Komisije, koja je odobrila listu SRS-a a na kojoj se nalaze potpisi naprednjaka, pa čak i onaj Slavomira Kostića, nosioca banjske liste SNS-a! 
 
- Tako se desilo da je navodno potpis podrške radikalima dala Nataša Jovanović koja je kandidat SNS–a za odbornika. Sticajem okolnosti ona je nekada pripada toj stranci, pa je očigledno neko iz baze podataka izvukao i njen matični broj i falsifikovao njen potpis – kaže Nikolić.
 
Nikolić kaže da se radi o krivičnom delu zbog čega će naprednjaci podneti krivičnu prijavu Osnovnom javnom tužilaštvu jer će neko kako kaže morati da odgovara za ovako prljave stvari. 
 
I tako, ko je predao listu, predao je, a zahvaljujući otvorenoj mržnji koja vlada među nekim odborima političkih stranaka u Vranju, većina njih do zadnjeg časa neće znati da li će uopšte učestvovati na izborima. 
 

Neko je kriv za ovakvu situaciju, i neko će ovo debelo da plati. Ko, kad i kojim novcem, ostaje da se vidi.  

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: