Da li će se održati i zaključiti suđenje Dejanu Nikoliću Kantaru za pretnje načelniku policijske uprave u Vranju?

U fokusu - Utorak 15.08.2023 - 11:54

Za 16. avgust je zakazano novo ročište u kojem se sudi Dejanu Nikoliću Kantaru za pretnje načelniku Policijske uprave Vranje, Igoru Živkoviću. Ove pretnje izrečene su krajem aprila 2021. godine. Dakle, više od godinu dana pre onih nasrtaja na OK radio, za šta mu je već dva puta presuđeno.

Foto: OK radio Foto: OK radio
Na najrazličitije načine, Nikolić je vršio opstrukciju suđenja za pretnje Živkoviću, posle kojih je pobegao iz zemlje, pa je Makedonija izvršila hapšenje i ekstradiciju. Kako je moguće da je ovo suđenje toliko prolongirano? Da je efikasno presuđeno u toj 2021. godini, verovatno se ne bi dogodio skandalozni nasrtaj i pretnje prema OK radiju…
 
Ali, to suđenje još uvek traje.
 
Sudija osnovnog suda je na prošlom ročištu zatražio od Specijalne zatvorske bolnice iz Beograda veštačenje lekarskih nalaza koji su Nikoliću služili za opstrukciju suđenja. Verujem da je veštačenje izvršeno i da je mišljenje Specijalne zatvorske bolnice stiglo i da u njemu piše ono što svi znamo, da je Nikolić potpuno sposoban za praćenje suđenja i da će se suđenje održati i ubrzo završiti presudom.
 
I pored činjenice da je promenjen sudija u ovom slučaju, verujem da će se novi sudija veoma brzo upoznati sa optužbom, dosadašnjim tokom suđenja i da će posle završnih reči, izreći adekvatnu kaznu. Ako sud bude utvrdio da je Nikolić izvšio krivično delo koje mu se stavlja na teret, sud će morati po zakonu da vodi računa da se radi o višestrukom povratniku i da kazna mora da bude veća od polovine zaprećene kazne, što znači najmanje dve godine i šest meseci zatvora.
 
U optužnom predlogu Osnovnog javnog tužilaštva od 27.05.2021. godine, koji smo dobili po zakonu o dostupnosti informacija, opisuje se počinjeno delo (tri tačke označavaju anonimizovan deo) :
 
„Dana 27.04.2021. godine, u 16,35 časova u Vranju… ispred prostorija PU u Vranju, svestan svoga dela čije je izvršenje hteo, u stanju uračunljivosti, pretnjom da će napasti na život i telo…. u Vranju, ošt.Ž.I. iz Vranja, ugrozio sigurnost istom, na taj način što je došao do ulaznih vrata PU u Vranju, sa namerom da uđe u prostorije PU, gde je na ulaznim vratima izlazio oštećeni, kada mu je okrivljeni uputio reči uvrede: „Šta si stao ispred mene, jebem li ti mater, marš u pizdu materinu“, kada ga je oštećeni upozorio na ponašanje i na to da je dužan da se javi dežurnom policajcu… uputio reči uvrede i pretnje: „Vaško, pičkice, zapamtićeš ti mene, i tebe će neko da sredi, dovodiš mi žandarmeriju u diskoteku, nađoste li bombe, ti si nula od načelnika, ženu si mi zvao za svedoka, ti si nula od čoveka“, kada ga je oštećeni opet upozorio na ponašanje i da prestane sa uvredama i pretnjama, okrivljeni je nastavio da vređa oštećenog rečima: „Pičkice, gnjido, vaško, nulo od čoveka“, povremeno gestikulirajući rukama, nakon čega je između njih stao policijski službenik, svedok S.N, a potom došao i svedok S.Z. šef smene i svedok Ć.M. vođa smene dežurne službe, kada su okrivljenog uveli u prostoje dežurne službe PU Vranje, gde je isti nastavio oštećenom da upućuje reči uvrede i pretnje: „Vaško, pičkice, stoko, i tvoja deca će da ispaštaju“, svestan da je njegovo delo zabranjeno, čime je izvršio krivično delo ugrožavanja sigurnosti iz člana 138. st.3. u vezi st 1. KZ.“
 
Zanimljivo je da se i u nekim drugim pretnjama pojavljuje pretnja u kojoj se pominju deca. U optužnom predlogu Drugog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, Nikolić je optužen da je ugrozio bezbednost službeniku Ministarstva pravde u Okružnom zatvoru u Beogradu, uputivši mu reči׃ „Ubiću ti decu, šta je za mene da dam za tebe i tvoju porodicu 30.000 evra da vas nema“, čime je izvšio krivično delo Ugrožavanja sigurnosti iz člana 138. stav 2. u vezi stava 1 KZ.
 
Ovo suđenje je zakazano za oktobar.
 
U oba slučaja, u pitanju je napad na javne službenike, što je dodatna otežavajuća okolnost.
 
Javni servis.Piše: Veran Matić
Javni servis,piše Veran Matić

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar:
...
15.08.2023. , 17:35
Ima li kraj ovoj osiono čovečište ....