Đorđević: Spasili smo Jumko

U fokusu - Utorak 30.12.2014 - 17:05

Iako je godina na isteku bila veoma turbulentna za kompaniju „Jumko“ iz Vranja, proizvodnja je normalizovana, a 1.800 radnika imaju redovnu isplatu zarada koje se kreću od 160 do 180 evra.

Uže rukovodstvo Jumka iz Vranja Uže rukovodstvo Jumka iz Vranja

Po rečima Gorana Đorđevića, generalnog direktora „Jumka“, zahvaljujući potezima Vlade Srbije, ova nekada vodeća fabrika u zemlji u oblasti tekstilne industrije, uspela je da stane na noge.

- Zahvaljujući pomoći Ministarstva privrede i Ministarstva odbrane, uspeli smo da spasemo kompaniju od propasti i da sačuvamo 1. 800 radnih mesta, tako da Novu poslovnu godinu dočekamo u malo boljem svetlu, od onog što smo zatekli kada smo u maju preuzeli „Jumko“.

Tada su radnici bili u štrajku, na ulicama  i na autoputu.  Za veoma kratak period od mesec dana uspeli smo da radnike vratimo u fabričke hale, a do septembra smo postigli i da svi radnici  rade i primaju zarade, kao i da se obezbedi kontinuitet proizvodnje -  podsetio je Đorđević.

On je podsetio da „Jumko“ čeka proces privatizacije i da su u toku pregovori Ministarstva privrede sa predstavnicima poljskog „Andropola“.

- Poverenje u „Jumko“ je bilo poljuljano zbog štrajka, pa je Andropol na kratko odustao od pregovora. Uspeli smo da povratimo njihovo poverenje.

Nakon posete u decembru,  dogovoren je akcioni plan vezan za privatizaciju, tako da će u januaru početi pregovori  Ministarstva privrede sa zainteresovanim starteškim i potencijalnim partnerom za privatizaciju.

Takođe, radnici su samoinicijativno formirali sindikat „Jumko spas“, koji je na neki način podrška, i potvrda da imaju veru u nas i ono što radimo – kaže Đorđević.

Predsednik Nadzornog odbora „Jumka“ Branislav Popović, reko je da u narednoj godini očekuje povećanje prodaje na preko 15 miliona evra, ali i smanjenje troškova.

- Očekujemo da ćemo moći u narednoj godini da nadoknadimo sve zaostale zarade radnicima „Jumka“, koje su nasleđene iz prethodnog perioda.  

Formiranje sindikata je veoma značajno, jer nas u narednoj godini očekuje sprovođenje socijalng programa – kaže Popović.  

Prema navodima rukovodstva „Jumka“, za naredni period ugovoreni su poslovi u vrednosti od nešto više od osam miliona evra.

To su poslovi sa Vojskom Srbije, Poštom i mnogim javnim preduzećima sa republičkog, ali i lokalnog nivoa širom zemlje.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: