DSB traži pomoć OEBS-a

U fokusu - Četvrtak 03.05.2012 - 18:50

Stranka bugarske nacionalne manjine traži pomoć OEBS-a pred lokalne izbore 6. maja.

Centar Bosilegrada Centar Bosilegrada
U Demokratskom savezu Bugara (DSB) jedinoj stranci nacionalnih manjina od ukupno osam koliko ih se u Bosilegradu prijavilo za izbore, kažu da su izloženi stalnim pritiscima i teroru lokalne vlasti.
 
Ivan Nikolov, nosilac izborne liste DSB, kaže za da je ta stranka bila primorana da uputi zvaničan poziv Misiji OEBS u Beogradu, kako bi se 6. maja u Bosilegradu sprečile pripremljene i izrežirane izborne kradje.
 
- Poziv je otišao juče popodne. Mi od OEBSA tražimo da njihovi posmatrači obavezno budu prisutni u Bosilegradu na dan izbora, jer je lokalna vlast sa članovima Opštinske izborne komisije i drugim satelitima, pripremila više načina obračuna sa konkurentskim listama - kaže Nikolov.
 
On objašnjava da aktuelni predsednik opštine Vladimir Zaharijev (DSS), kome ističe drugi mandat, svakodnevno sa svojim pristalicama otvoreno šikanira i teroriše kandidate sa drugih prijavljenih listi.
 
Predsednik NSB Dragoljub Ivančov otkriva da su predstavnici Misije OEBS Stiven Asvort i Olivia Šetkić pre nedelju dana boravili u Bosilegradu i da su tom prilikom prikupili dosta izbornih informacija.
 
- Ukazali smo Misiji na sve vrste pritisaka, izbornih kradja, pokazali spisak od preko stotinu onih lica koje je lokalna vlast zaposlila u poslednje tri meseca i dokazali da predsednik opštine za izbornu kampanju koristi nekoliko hiljada sadnica koje je lokalna vlast dobila kao humanitarnu pomoć - kaže Ivančov.
 
On takodje ističe da sve druge liste osim one na kojoj su predstavnici aktuelne vlasti, stoje iza ove inicijative Demokratskog saveza Bugara u Bosilegradu.
 
Vladimir Zaharijev, predsednik opštine, kaže da ne želi i nema vremena da se osvrće na ove laži i „gluposti“ pojedinaca koji su zalutali u politiku.
 

- Normalnom čoveku je poniženje da se osvrće na ove napade, na laži i izmišljotine i da se bavi glupostima pojedinaca koji su zalutali u politiku - kaže predsednik Zaharijev. 

Ali, ne lezi vraže, OK Radio saznaje da je Bosilegrad, samo nedelju dana posle zahteva za posmatračima OEBS-a, u posetu stigao Jelko Kacin, specijalni izvestilac Evropskog parlamenta za Južnu Evropu. 

 
On je dva dana je boravio u Bosilegradu da bi se upoznao sa problemima bugarske nacionalne manjine u Srbiji, pre svega sa stanjem ljudskih prava.
 
Kako OK RADIO saznaje, o ovim problemima Kacin je detaljno razgovarao sa predstavnicima Kulturno informativnog centra Bugara (KIC), rukovodstvom Demokratskog saveza Bugara i gradjanima koji su uputili žalbe evropskim institucijama.
 
- Kacin se najviše interesovao za stanje ljudskih prava, oblicima nastave na maternjem jeziku u osnovnim i jednoj srednjoj školi, kao i  problemima u funkcionisanju najvažnijih državnih institucija kakve su ovde policija i carina - rekao je Ivan Nikolov, predsednik KIC.
 
Nikolov kaže da se Kacin takodje intersovao za stanje u ekonomiji i infrastrukturi ove pogranične opštine i u tom cilji je obišao nekoliko privrednih kapaciteta.
 
Jelko Kacin se, tokom dvodnevnog boravka u Bosilegradu, nije sastajao sa predsednikom opštine Vladimirom Zaharijevim, niti sa predstavnicima lokalne vlasti, a posle razgovora u Bosilegradu, nastavio je put za Sofiju. 
 
I tako, Kacin je otišao, ali su problemi ostali. Opština Bosilegrad ekstremno je nerazvijena, i jedna je od najsiromašnijih u Srbiji. 
 
Uz to, na ogromnoj teritoriji opštine živi samo 14 stanovnika na kvadratni kilometar, a na 1.100 zaposlenih dolazi 1.500 ljudi bez posla. 
 
 
No, i pored toga, Vladimir Zaharijev, nekadašnji poslanik DSS-a u republičkoj Skupštini, ovde je neprekidno na vlasti od 2.000 godine. 
 
Sa druge strane, DSB, kao jedino okupljalište Bugara u Bosilegradu koji smeju da kažu da to jesu, do sada nikada nije prešao cenzus ni ušao u lokalni parlament, makar sa simboličnim brojem odbornika. 
 
Hoće li tako ostati i 6. maja, uveče? 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: