Fenomen žigolo

U fokusu - Četvrtak 28.02.2013 - 09:38

Fenomen „muška sponzoruša“ poslednjih godina sve je prisutniji među muškarcima i u Vranju.

Ilustracija Ilustracija

“Muška” sponzoruša, ili žigolo, zapravo je mlad čovek koji svoje seksualne, ali i društvene usluge, naplaćuje kako zna i ume - pičem u kafani, večerom, društvenim položajem…

Oštra ekonomska kriza uslovila je pojavu sponzoruša devedesetih godina prošlog veka, a danas možemo govoriti i o velikom broju muškaraca u tom “poslu”.

Sociolog Danijela Zdravković  kaže da su muškarci  „sponzoruše“ proizvod potrošačkog društva.

- Globalizacija je onemogućila dominaciju muškarca u savremenoj podeli rada.  Tako je došlo do rušenja  polnih uloga, a time su i moralni gubici nesagledivi.

Muškarci preuzimaju ženske karakteristike, pa posežu za modnom pistom ili drugom “ženskom”scenom, ali se u toj borbi za održanjem ne libe ni muškog sponzorstva – kaže Zdravkovićeva.

Teodora Jović ( 33) ima roditelje u inostranstvu, a i sama dobro zarađuje. Kaže da do sada nije imala kontakata sa “muškim sponzorušama“, ali da je na svojoj svojoj koži osetila kako odnos prema novcu može da se umeša u njenu emotivnu vezu.
- Moj tata radi u inostranstvu  i zbog toga na mene neki muškarci drugačije gledaju.

Ja takođe zarađujem, što je dovoljno za finansijsku  sigurnost. Vrlo brzo pređu u fazu kada očekuju  da moj novac bude zajednički – priča Jovićeva.

Nikola Arsić (25) veruje da sponzoruša ima u vranjskoj stvarnosti, ali da ova priča  ipak više važi za žene.  

-  Kad to rade muškarci, to nije ni blizu onome što devojke rade. Ne verujem da u Vranju da ima bogatih  žena koje bi sponzorisale nekog mladića.

Ako su bogate, znači da su se srećno udale, nisu same zaradile novac  – tvrdi Arsić.

Marina Stanković (30) kaže da muških „sponzoruša“ ima sve više.
 
- Poznajem  dečka mojih godina, u vezi je sa sedam godina starijom, razvedenom ženom koja je dobro situirana.

On ne radi, po celi dan je po kafićima i čeka na njenu zaradu.

Primetan je njegov napredak u kvalitetu oblačenja i količini novca koju ima od kad je sa njom – objašnjava Stankovićeva.

Dakle, kada naredni put vidite nekog u kafiću u omiljenoj vranjskoj pozi “žvaćem kašičicu i kuliram”, razmislite ko to plaća. I odakle mu ta lova.  
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: