Gde nestade blago Derona?

U fokusu - Petak 15.11.2013 - 11:03

Vranje - Najveća prašina, i to ne samo u Srbiji, digla se oko nalaza divljih arheologa u Priboju vranjskom. Tamo pronađeni srebrnjaci su od prvih i drugih kopača, preko posrednika, završila na Londonskoj berzi.

Ilustracija Ilustracija

- Kada je u leto, 1995. godine rimske srebrnjake u Londonu video Tomislav Razboj, u čijem katalogu je stajalo nalazište: Priboj vranjski, pobesneo je.

Odmah je zvao Ričija i sikteći mu saopštio: «Zašto vas plaćam, kada vam ispred nosa odnose robu»!

Usledila je hitna, uobičajena, akcija. Ne da se pronađu kopači, već ostatak blaga koji je bio kod njih – kaže Mauzer.

Scenario pronalaska je bio sledeći: alarmiran je vranjski SUP, a vrhovi ovdašnje policije rukovodili su akcijom, uz pomoć svojih najodanijih ljudi.

- Aktivirali su saradnika, Albanca Hodžu iz Bujanovca. Bio je poznat kao otkupljivač i plaćao je uredno, čak i više ako treba.

Hodža je, uz pomoć murije, od dvojice «krtica» iz prve grupe dobio sve podatke o «divljacima». Bilo ih je po celoj Srbiji.

Obišao je svakog kući i tačno utvrdio ko, šta i koliko ima. To je uradio u roku od tri dana. Usledila je akcija murije na kojoj bi mogla da im pozavidi CIA.

U roku od šest sati svi pribojski akteri su bili iza rešetaka. Ko nije odmah priznao «brao je kožu na rogožu».  Srebrenjaci, njih 14,5 kg. završilo je u sefu Narodne banke u Vranju, ili zgrade SDK, kako smo je zvali.

Gde su, tačno, završili? Nikad nije rečeno! Ko je mogao da priđe sefu, ako je to moglo samo uz dozvolu i prisustvo sudije i tužioca iz Vladičinog Hana?

To su pitanja, na koja lako mogu da se nađu odgovori. Oni bi zaustavili razne «sicilijanske» priče – priča Rovac.

Obojica sagovornika, tvrde da dotični «divljaci» kao amateri nisu smeli da idu mimo Ričija.

- Prva grupa je zaštitila svog prvog kupca, koga su našli u novinama, u oglasu. Javili su mu i ovaj je na vreme zbrisao.

Druga grupa, koja je kupca našla u hotelu «Slavija», u Beogradu,  gde su se dva puta mesečno održavale aukcije numizmatičara nije uspela da zaštiti Simeta Brankovskog, čuvenog numizmatičara iz Beograda.

- Sime je posedovao zbirku od 1.600 novčića, koja je prošla sve poznatije izložbe po Evropi. Pratilo ju je policijsko obezbeđenje, jer je imala više retkih novčića koja «nisu» imali vrednost.

Prilikom Simetovog hapšenja Riči je dočekao dan da mu otme zbirku i sa ostalim što je našao smesti na «sigurnom» u sefu.

Sime nam je lično pričao da je Riči povadio najvrednije novčiće i zamenio ih drugim, daleko manje vrednim. Nije mogao to da podnese.

Tražio je uporno da mu se vrati zbirka. Nije dočekao. Između dva traženja, umro je! - priča Rovac.

Kapetan Riči, u međuvremenu, je svoj radni vek u policiji završio. Živi srećne penzionerske dane, ne zanemarujući svoju ljubav prema numizmatici, kažu sagovornici.

Svi ostali, stoje čvrsto na svojim funkcijama, kao šefovi, inspektori, saradnici, krtice...

Divlji arheolozi žale za propuštenim, ali se daju novim šansama koje će, ovog puta, «sigurno» iskoristiti.

Dušan Đorđević
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: