Grad Vranje pomaže vantelesnu oplodnju

U fokusu - Utorak 04.06.2013 - 13:04

Grad Vranje će izdvojiti 1.200.000 dinara novčane pomoći za vantelesnu oplodnju šest parova u 2013. godini.

vantelesna oplodnja - foto (Kurir) vantelesna oplodnja - foto (Kurir)
Iz budžeta je za te namene u ovoj godini opredeljeno pet miliona dinara .
 
Većnik Aleksandar Stajić, predsednik Komisije za dodelu sredstava za vantelesanu oplodnju  kaže da je od ukupno 11 zahteva koje je razmatrala nadležna komisija  uslove za veštačku oplodnju ispunilo šest parova.
 
- Oni su posedovali kompletnu medicinsku dokumentaciju koja je propisana i njima je novac i odobren. Radi se o parovima koji deset pa čak i petnaest godina pokušavaju da dobiju decu.
– kaže Stajić.
 
 Stajić  kaže da šansu da se ostvare u roditeljstvu o trošku grada  imaju i ostali parovi čiji su zahtevi odbijeni zbog nepotpune dokumentacije.  
 
- Oni mogu ponovo konkurisati kada kompletiraju zahteve.
 
Sredstva iz budžeta za veštačku oplodnju mogu dobiti parovi koji su imali dva neuspela pokušaja vantelesne oplodnje i to o trošku države preko Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja u slučajevima gde žena nije starija od 40 godina. 
 
Grad finansira i vantelesnu oplodnju u sliučajevima gde je žena starija od 40 i mlađa od 45 godina – objašnjava Stajić.  
 
Prema njegovim rečima interesovanje je veliko jer se  komisiji svakodnevno javljaju ljudi koji su godinama u braku a imaju problema u ostvarivanju roditeljstva.
 
Podnosioci zahteva moraju biti stanovnici grada Vranja u poslednjih šest meseci što je takođe jedan od uslova za konkurisanje. 
 
Na vantelesnu oplodnju o trošku grada bračni parovi iz Vranja odlaze u Kliničke centre u Beogradu i Nišu, ali i privatne klinike koje imaju ugovor sa državom o finansiranju vantelesne oplodnje. 
 
OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: