GUŽVA NA MREŽI: KCN izbacio RTV sa kablovske!

U fokusu - Petak 01.04.2016 - 18:37

Odlukom kablovskog operatera “Kopernikusa” (KCN) sa njihove mreže skinuti su signali TV Vranje i TV Ritam, a u mesto njih pušteni programi TV Info puls i novootvorene televizije Vranjska plus.

RTV Vranje: Ima li budućnosti? FOTO A. Stojković RTV Vranje: Ima li budućnosti? FOTO A. Stojković

To u praksi znači da program RTV-a i Ritma više ne mogu da gledaju svi oni koji plaćaju KCN u Vranju.

- Zvali smo i ovde i u Niš, i rekli su nam da mi sa njima nismo potpisali ugovor koji podrazumeva obavezu da puštaju RTV, pa će puštati šta oni hoće.

I tako sad umesto RTV koji smo gledali godinama imamo neke Gašićeve priče
- kaže jedna od Vranjanki koja se redakciji OK Radija žalila na tretman KCN-a prema korisnicima.

Emitovanje programa RTV-a i Ritma sada se može videti samo praćenjem digitalnog signala, dakle za korisnike koji imaju samo STB uređaje, što njihovu gledanost smanjuje na minoran broj konzumenata.

Direktor RTV Vranje Ninoslav Smiljković pojašnjava da medijska kuća koju vodi nije bila u mogućnosti da ispuni zahteve koje je od njih tražio KCN, i da je to glavni razlog zašto im je program skinut sa te mreže.

- KCN je od nas tražio da za analogno reemitovanje našeg programa na mesečnom nivou plaćamo 250 evra, plus PDV, ali i 18 minuta dnevno njihovih reklama, bez nadoknade za to.

Mi nismo mogli da prihvatimo ovako nerealne uslove, jer po Zakonu o PDV-u, u koliko reklame emitujemo čak i besplatno, moramo da platimo PDV za to
- kaže Smiljković.

On naglašava da je dosta nelogičnosti u potezu KCN-a da sa mreže skine programe jedinih televizija u Vranju koje imaju dozvolu za zemaljsko emitovanje programa.

I Nebojša Aleksić, direktor TV Ritam, navodi da ni ova televizija nije mogla da prihvati uslove, koji su identični onima koji su ponuđeni TV Vranje.

- To je prosto neizdrživo da se tako posluje. Nije mi jasno zašto su nam ovakve ugovore ponudili baš u jeku izborne kampanje.  

Imali smo do ovog trenutka  sa njima ugovor bez nadoknade. Da li je sada politika umešala prste nije mi jasno - kaže Aleksić.

Zvezdan Milovanović, suvlasnik KCN-a tvrdi pak da je po zahtevu iz RTV Vranje, koji je stigao 20. marta, prekinuto reemitovanje programa te stanice.

- Istog dana, po nalogu u kome RTV Vranje traži  od nas da ukoliko želimo reemitovanje njihovog programa možemo nastaviti samo uz potpisivanje ugovora za 500 evra plus PDV, prekinuli smo svako emitovanje RTV Vranje - pojašnjava Milovanović.

On kaže da za sve zainteresovane postoji standardni ugovor, ali da je on “za direktora Smiljkovića neprihvatljiv”, pa su na  “upražnjeno mesto” uvršteni drugi TV kanali.  

Suvlasnik KCN-a demantuje da ovakvi potezi imaju veze sa politikom, mada bi svakako bilo zanimljivo videti ugovore koje sada ta mreža ima sa Vranjem plus recimo.

Bez obzira šta je istina, KCN je siguran da radi ispravnu stvar, pa poručuju građanima da raskinu ugovore sa ovim kablovskim operaterom, ukoliko se ne slažu da im se umesto dosadašnje političke kombinacije oličene u RTV-u emituje nova, oličena u naprednjačkom pokušaju probijanja medijske blokade.

Sa druge strane Ivana Đorđević, direktorka i vlasnica TV Info puls, mišljenja je da su ovakvi potezi operatera fer i poštena tržišna utakmica.

- Nije tu u pitanju nikava borba, nego poslovanje. Digitalizavcija je sada sasvim normalna stvar, i ko hoće da se digitalno emituje, mora i da plati.

Potpisali smo ugovor sa KCN i dogovorili se oko reemitovanja programa
- kaže  Đorđevićeva.

Mirjana Dodić, vlasnica Vranjske plus TV, ostala je nedostupna za komentar ovih dešavanja.


Sa druge strane, MTS televizija emituje samo RTV Vranje, pa je nerešen rezultat ove komjutersko političke papazjanije izgleda  najpravedniji ishod.

A koga pak sve interesuje, nek plati sve kanale, plus Total TV, jedini koji emituje program TV N1 u Srbiji.

I bez politike, naravno. 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: