Hajka na vuka, gulaš, rakiju i vino

U fokusu - Utorak 11.02.2014 - 13:03

Vranje- Lovačko udruženje “Fazan” iz Vranja ogranizovalo je manifestaciju VI sabor lovaca “Vranjski vuk 2014.” na kojoj se okupilo oko 500 lovaca, gostiju iz Srbije: Čoke, Beograda, Smedereva, Jagodine, Rače Kragujevačke, Leskovca, Vučja, Vladičinog Hana, Surdulice, Pirota, Bosilegrada, Bujanovca, Preševa, kao i ljubitelji prirode iz Vranja i okoline.

lovci lovci

Završna manifestacija, odvijala se na planini Goč, u Devotinskim livadama kod Vranja.

Vremenski uslovi, sipljiva kiša i relativno toplo vreme, nisu pogodovali odstrelu vukova, pa su prvo stigle tri odstreljene lisice.

Ali, da ne bude po onoj narodnoj “Bez vuka biće lovcima golema muka” pobrinuli su se lovci iz grupe “Gurmani” i ostali koji su u poslednji čas stigli sa dva odstreljena  vuka. Prema  zvaničnim podacima, strelci su bili Saša Tomić iz Suvog Dola kod Vranja i Marjan Stojanovič iz Vranja. Prema nezvaničnim, jedan vuk je odstreljen od strane Gorana Antonijevića Dučeta i Saše Tomića Ribara na potezu “Uši” kod sela Vrtogoš, a drugi je donet iz zamrzivača.
 
Dragan Dodić, predsednik LU Fazan iz Vranja, zadovoljan je manifestacijom koja je imala edukativni, takmičarski i zabavni deo.

- U edukativnom delu, u punoj velikoj sali grada Vranja predavači su bili Rodoljub Hadžicenić i Mališa Marković, a tema je bila divlja svinja i vuk.

U  takmičarskom delu, gađanje glinenih golubova, pojedinačno i ekipno, hajku na vuka, potom takmičenje u spremanju lovačkog gulaša i takmičenje u viteškim disciplinama: skok u dalj, nadvlačenje konopca i bacanje kamena s ramena.

U zabavnom delu, lovce i goste je zabavljao “Muja bend” iz Vladičinog Hana sa estradnom umetnicom, kao i trubači iz Golemog Sela: Po završetku oficijelnog dela organizovali smo ručak, lovački pasulj, koji je pripremljen u vranjskom Garnizonu.

Delili smo i topao čaj. Vojsci smo posebno zahvalni na pružanju pomoći i logostike - kaže za OK Radio Dodić.  
Reporteri OK Radia imali su prilike da se uvere da je zabavni deo bio najinteresantniji i da je sabor protekao u veselju, pesmi i igri, uz “iće i piće”.

Posebno je doninirala estradna pevačica koju su popeli sa muzičarima na tegljaču za drva, a pevala je zbog sipljive kiše ispod suncobrana. Takmičarski deo je bio najneizvesniji, na granici incidenata, naročito kod navlačenja konopaca, kako reče jedan od organizatora: “zbog prevelikog unošenja doping sredstava:  “bambusa”, piva i vina od strane takmičara.  

Pobedili su takmičari iz Poljanice, za koje neko s pravom reče “sve su to ćumurdžije i drvari, njima nije potreban nikakav doping jer svakodnevno vežbaju po šumama”.

Što se tiče lovačkog gulaša i tu je bilo poteškoća oko izbora najboljeg, a kandidata je bilo 10. Nakon određivanja za finale, tri najbolja od strane žirija, opet su pojedinini takmičari počeli da sumnjaju u regularnost – ko je najbolji, pa je izbor na neko vreme bio odložen.  

Na kraju, pobednik je bila ekipa “Taska”, drugo mesto “Gurmani”, a treće “Tulbe”. Preme, rečima jednog od vojnika kuvara ta tri gulaša sui bila ubedljivo najbolja, a ko je trebalo da bude najbiolji stvar je ukusa žirija.
Od gulaša bilo je onih vrhunskih gde je bilo isključivo srnetine, potom onih od druge divljači, divlje svinje i zečetine, pa od razne divljaći pomešane sa pernatom živinom…   

Pehare, medalje i zahvalnice podelio je Dragan Šormaz, predsednik LSS, inače poznata društveno politička ličnost.
Sabor se završio veselo, kao pozorišni komad “sa pevanjem i pucanjem”, uz obaveznu pesmu u šaljivom tonu “Ne može nam niko ništa… ni lovočuvari… jači smo od sudbine e e e”…

Dušan Đorđević

POBEDNICI

Najbolji u gađanju glinenih golubova: ekipno: 1. “Ifi kom” (Preševo) 2. Gurmani (Vranje) 3. Fazan (Vranje). POjedinačno: Staislav Filipović (Preševo) 2. Miloš Aleksić (Vladičin Han) 3. Srđan Filipović (Preševo).

Pobednici takmičenja - Nadvlačenje konopca: 1.ekipa „Družina“ iz Golemog Sela, 2.Ekipa „Zvonko“ iz Vranja, 3.Ekipa „Taska“ iz Vranja; Bacanje kamena: 1.Simić Nenad-Džomba iz Stanca, 2.Vasić Novica iz Bujanovca, 3.Ilić Srđan iz Vranja; Skok u dalj u lovačkoj opremi:
1.Ilić Nikola iz Vranja
2.Nikola Stojiljković iz Vlasa
3.Srđan Ilić iz Vranja
 
Spremanje lovačkog gulaša:
1.Ekipa „Taska“ iz Vranja
2.Ekipa“Gurmani“ iz Vranja
3.Ekipa „Tulbe“ iz Vranja
 

        

OK Radio

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: