Hančani osmislili novu timsku igru - VILBAL

U fokusu - Petak 06.09.2013 - 13:13

Vranje - U Vladičinom Hanu osmišljen je novi timski sport kome su osmišljavači dali ime VILBAL.

Detalj nove igre Detalj nove igre

Organizatori prvu, istorijsku utakmicu na kojoj će biti predstavljena pravila igre publlici najavljuju za subotu 7. septembar, na stadionu FK „Morava“ u Vladičinom Hanu.

VILBAL je autorsko delo Hančana Predraga Jovića i Vladana Vučkovića Vlaje.

Sređivanje sportskog terena za potrebe VILBALA finansijski je podržala opština Vladičin Han.

Prvi meč odigraće kadeti „Morave“ i rekreativci.

- VILBAL je moderan timski sport koji se igra nogama na travnatoj podlozi, na terenu kružnog oblika prečnika 60 metara i koji se konceptualno razlikuje od svih postojećih timskih sportova kako po obliku terena tako i po broju i formaciji igrača, taktici, ciljevima i pravilima igre i suđenja – objašnjavaju autori .

Predrag Jović kaže da je VILBAL sadržajan, dinamičan, atraktivan i fizički zahtevan sport koji donosi mnogobrojne kvalitativne novine i pravila u igri i prvi sport koji će Srbija kandidovati pred svetskom sportskom javnošću.

Ključna razlika VILBALA u odnosu na ostale popularne timske sportove je u broju, obliku,  položaju i bodovanju ciljeva koji su simetrično postavljeni po obodu terena, a koje čine dve „kapije“ i četiri  „baze“, pa se težište igre ne nalazi samo na suprotnim stranama, već po celoj površini terena.

-VILBAL je sport koji igračima i gledaocima nudi neke nove i vrlo atraktivne momente, od pogodaka u „vilbal“,vertikalni obruč iznad „kapija“ koji donosi tri poena, različitih kaznenih udaraca, čestih „preotimanja“ i „gubljenja“ baza od protivničkog tima, brzih kontranapada kroz sredinu, pogađanja „baza“ sa većih udaljenosti i slično, što nisu imali prilike da vide u postojećim sportovima – kaže Jović.

U VILBALU je vreme za napad limitirano, kao i prekršaji kada se nakon ispunjenja limita izvode penali, isključenog igrača menja drugi te se ne kažnjava tim već pojedinac, ne postoji ofsajd i važi pravilo zaustavnog vremena, te nema odugovlačenja igre, ne postoji opcija nerešenog rezultata i pobednik se mora znati nakon izvođenja penala, a rezultati će najčešće biti dvocifreni.

 

     
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: