HAREMLUK, od simbola do mokrog čvora!

U fokusu - Četvrtak 24.03.2016 - 08:33

Uličica koja vodi od Muzeja u strogom centru Vranja preko dvorišta Haremluka do okolnih zgrada i ulice Cara Dušana, pretvorena je u javni toalet.

Otvoreni javni WC, na sramotu FOTO S.  Tasić Otvoreni javni WC, na sramotu FOTO S. Tasić

To ne bi bilo začuđujuće, s obzirom na mentalitet ljudi, da se radi o nekoj perifernoj ulici ili o nekoj manje važnoj zgradi, a ne o Haremluku, doskorašnjem elitnom restoranu i biseru srpske restauratorske arhitektonike.

Od kako je država zatvorila Haremluk, on kontinuirano propada, da bi sada pao na najniže grane, i praktično postao javni WC.

Ima li načina da se ova situacija promeni?  

Direktor Muzeja Nenad Stojiljković, koji stoluje u Selamluku, koji sa Haremlukom čini jedinstveni kompleks Pašinog konaka, kaže da se sa ovim problem zaposleni u ovoj ustanovi suočavaju godinama, ali da ne mogu ništa da promene.

- Mi godinama imamo taj problem da se urinira uz zgradu muzeja i da se vrši nužda pored ograde dvorišta Haremluka.

Takvi nemili prizori su česti i dešavaju se u po bela dana, ispod prozora jedne od kancelarija.

Često puta sam bio u situaciji da izađem, vičem i rasterujem nesavesne građane.

Da bi sve to sprečili, postavili smo reflektor koji osvetljava taj deo, ali bez uspeha. Takve pojave su, na žalost, sve učestalije
- konstatuje Stojiljković.

Gradska većnica zadužena za oblast kulture Nela Dimitrijević kaže da ovaj problem nije u nadležnosti resora koji vodi.

Miomir Stojanović iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture  kaže da je ova ustanova poslala više puta  dopise i dokumenta svim institucijama koje bi trebalo da reaguju  u vezi ovog problema, ali da su reakcije nadležnih izostale.

- Ne reaguje ni gradski većnik ni komunalna policija, a ni Republička direkcija za imovinu, kojoj smo poslali preporuku  da se Haremluk izda, kako bi zgrada bila u upotrebi i zaštićena - kaže Stojanović.

Načelnik Komunalne policije Srđan Stošić pojašnjava da za pet godina postojanja ovog sekretarijata nije bilo prijava koje se tiču ruiniranja ovih kulturno - istorijskih spomenika na ovakav način.

- Ukoliko patrola zatekne nekog izvršioca na licu mesta, kazna je 2.500 dinara. Mi radimo do jedan noću, ali do sada, za pet godina, nismo nikog zatekli do tog vremena - kaže Stošić.

I tako, niko nije kriv. Nadležnima su, po običaju, vezane ruke, sudeći po izjavama i delima, bar kad treba nešto konkretno da se uradi.

U takvoj situaciji, šta dalje?

Odgovora za sada nema, jer nema onih koji su u potpunosti nadležni, do kraja, da se uhvate u koštac i izbore sa ovim problemom.

Kao i obično, reklo bi se.

S.Tasić

 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: