I Bog se javi, kroz ćeramide

U fokusu - Nedelja 19.01.2014 - 10:59

U starovranjskim familijama, doseljenim u Vranje u prvoj polovini 19. veka dugo se držalo do tradicije, pa i kada je Bogojavljanje u pitanju. Priča se prenosila sa kolena na koleno.

Ilustracija iz starog Vranja Ilustracija iz starog Vranja

- Rastanak sa nekrštenim danima bio je uzbudljiv. Počelo bi u podne, sa pravljenjem pitija.

U suturenu, palilo se kandilo i čitao „Oče naš“ da šporet ne ugasne. Iznosila su se iz podruma po pet para svinjskih nogu i dve teleće, nekoliko prasećih repova i uši, koje su iznova osetile brijač na sebi, jer su u međuvremenu pronikli sitnim oštrim dlačicama - priča za OK Radio Marija Marković, domaćica iz Vranja.

Po njihovom receptu, nasleđenom od svekrve i majke, pitije su morale da se stegnu pre dvanaest sati uveče, a prižaljkivalo je da se to desi za nepun sat kako je i bilo, kako bi se na prvi način dočekalo Bogojavljanje.

- Ponoć se iščekivala uz vruću rakiju. Spremala se od tanke praskovače nekoliko godina stare, točene iz dudovog bureta, i grejala bez dodatka vode.

Svetlo se te večeri nije palilo, čkiljila je samo lampa na gas, okačena u uglu o gredu.

Šporet je, napunjen hrastovim mladicama, stenjao od toplote i punio sobu ravnomernim tihim pucketanjem. Familija je bila na okupu.

Kučići bi prestali da laju. Praseći repovi koji su virili iz tanjira sa staklastim pihtijama mamili su.

Napolju je mraz okivao zemlju i kitio kućne strehe sulundarima metrašima.

Debela ledena pokorica na prozorima na Bogojavljanje sakrivala je proviđenja od dece, ali ne i od nas starijih.

Najstariji su se povremeno peli na tavan i gledali kroz razređene ćeramide u vrh neba ne bi li videli čudesnu svetlost i javljanje Boga našeg Isusa Hrista – navodi Marija.

Priču završavala na zadovoljstvo svojih unuka i starijih, kojima je prenosi utiske o tome kako su se u gluvo doba otvarala nebesa.

- Tada osvetli i pukne kao grom na Ognjenu Mariju. Samo se ne vidi i ne čuje. Svi ustaju. Otac viče: „Bog se javi“! A, mi horski: „Vaistinu se javi“!

Mi, deca, prilazimo i celivamo mu ruku, a on nas dariva bonbonom umotanoj u svilenu hartiju  - ističe Marija.

Dušan Đorđević

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: