I Vranje dobilo svog Palmu

U fokusu - Sreda 29.05.2013 - 13:49

Najpopularnije ime za devojčice u Vranju je Aleksandra, dok je Aleksa najzastupljenije muško ime.

Ilustracija Ilustracija

Prema evidenciji Matične službe među traženijim imenima za dečake su Luka i Nikola, a za devojčice Lea, Tea, Mina i Minja.

Novi društveni trendovi odslikavaju se i kroz matične knjige, pa moderni roditelji nastoje da decu nazivaju i što kraćim i neobičnijim imenima.

Matičar Slađana Stojanović otkriva da je i Vranje dobilo svog Palmu. Pod ovim imenom u matične knjige upisan dečak rođen u srpsko-romskom braku.

 - U davanju imena roditelji se vezuju i za verske praznike, pa deca koja se rađaju na Svetog Nikolu uglavnom dobijaju imena Nikola i Nikolina, na Svetog Vasilija Ostroškog Vasilije i Vasilija.

Pravila ipak nema, jer su određena imena popularna periodično – kaže Stojanovićeva.   

Nadležni napominju da je prema Porodičnom zakonu, obaveza svih roditelja da u roku od 30 dana od rođenja deteta prijave bebu i daju joj ime.

Taj čin je nekada bio puka formalnost i dete je prijavljivao samo otac. Matične službe danas insistiraju da bude prisutna i majka.
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: