I vranjske torte na FB-u

U fokusu - Utorak 15.01.2013 - 13:16

Dobra ideja je zlata vredna, kaže se u narodu, a još i ako donosi dobru zaradu, onda je to prava stvar.

Ilustracija (mondo.rs) Ilustracija (mondo.rs)

Izrada  torti i kolača za mnogobrojne prilike, poslednjih  godina  u Vranju je postala  pravi mali biznis.  

Danas je konkurencija toliko velika, da  teško možete odlučiti koju domaćicu odabrati i poveriti  joj izradu torte ili kolača za neki važan događaj.

Danijela Arsić ima  30 godina , ali na njenom talentu  i znanju iz ove oblasti mogle bi joj pozavideti i mnoge starije domaćice.

Nepune tri godine se bavi ovim poslom, a već se uveliko priča o njenim tortama i kolačima koji su sa detaljima dovedene do savršenstva.

-  Svoje zadovoljstvo u pravljenju slatkih đakonija, a posebno u njihovom dekorisanju rešila sam da pretočim u posao, kako bih i zaradila od ovoga.  

Nisam imala stalan posao, izvesno vreme  sam radila  kao trgovac, ali je takva zarada  bila nedovoljna za život - kaže Danijela.  

Naša sagovornica kaže da nije ni slutila da će posao tako dobro da krene i  da će morati da uposli još dve žene kako bi zadovoljila potrebe mušterija.

- Vranajnke su danas prezauzete. Retke su one koje same prave tortu za neki bitan događaj.

Pored ukusa, bitno im je da torta i izgleda očaravajuće.  Za savršen izgled torti i kolača, pored mnogo strpljenja I vremena, treba i talenat, jer  na kraju dobijete pravo umetničko delo.

Zbog toga, moja kućna radionica danas ima tri žene i za sada uspevamo da uspešno radimo - objašnjava naša sagovornica.

Prema njenim rečima, Vranjanke najčešće naručuju rođendanske torte, sa motivima junaka iz crtanih filmova,  ali kako kaže s obzirom da ide sezona svadbi, već  su počele narudžbine i za mledenačke torte.

Ana Mladenović   tek  je nekoliko meseci u ovom poslu.

– Radila sam kao trgovac više od deset godina. Poslednje četiri godine  sam bez posla. Imam dete i morala sam pod hitno da počnem nekako da zarađujem.

Do sada sam pravila torte za  svoju dušu, ali i za rodbinu i prijatelje, naravno bez naplate. Tek  sam na početku  ovog posla i svesna sam da treba još mnogo da učim.

Ovo se pre svega odnosi na dekoraciju torti, koju želim da dovedem do savršenstva, a što se ukusa torti koje mi mušterije naruče tiče, tu sam apsolutno sigurna da neću da omanem - kaže Ana.

Ona napominje da se kvalitetna i ukusna torta ne može zamisliti bez oraha i lešnika, što prave domaćice znaju i prepoznaju.

- Svaka  od  tih namirnica je skupa, ali ja imam sreću da u dvorištu gajimo nekoliko stabala lešnika i oraha i tu je moja velika ušteda, što svakako utče na to da cene torti i kolača budu niže od konkurencije.

Što se ostalih namirnica tiče, trudim se da uvek budu sveže i kavlitetne – kaže ova mlada domaćica.

Ana priznaje da je konkurencija u Vranju velika, da je mnogo žena koje se odluče za ovaj posao kao izvor dodatne  ili čak  jedine zarade.

-  Prezaposlene Vranjanke spremne su da ova slatka zadovoljstva skupo  plate, pre nego se same late varjače.  

Kilogram torte je od 600 do 800 dinara u zavisnosti od uloženog materijala u nju. Kako bih kompletno uslužila svoje mušterije, gotove proizvode, dostavljam  besplatno na  njihovu adresu – kaže Ana.

Obe naše sagovornice, svoja remek  dela gotovih torti u vidu kraljevskih  dvoraca, raskošnih princeza, muzičkih instrumenata i mogih drugih, pokazale su i na Fejsbuku,  što je, kažu, najbolja reklama i jednostavan način da zainteresovani dođu do njih.
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: