Izvoz i uvoz na jugu Srbije izjednačeni

U fokusu - Nedelja 30.06.2013 - 09:40

Privreda Vranja u prva tri meseca 2013. godine stvarila je ukupan izvoz vredan 37,7 miliona dolara, a čitav Pčinjski okrug 41,3 miliona dolara, podaci su Privredne Komore Leskovac.

Sedište RPKL-a Sedište RPKL-a

Najveći izvoznici u ovoj godini su “Simpo” i “Alfa” iz Vranja i “Diva Divani” iz Vranjske Banje, a zemlje izvoza su Nemačka, Italija i Francuska.

Ekonomista Dobrila Tašković iz RPKL kaže da su osim zemalja EU, vranjski proizvođači “Alfa” i “Simpo” značajan plasman robe ostvarili i na tržišta zemalja bivše SFRJ.

Statistike pokazuju da je izvoz vranjskih firmi na početku 2013. veći za oko 38 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

- Učešće u ukupnom izvozu juga Srbije Vranje je ostvarilo sa 52,7 odsto. Time su obuhvaćeni i Pčinjski i Jablanički okrug. Treba istaći da je u Vranju na početku godine zabeležen uvoz od 27, 3 miliona dolara – objašnjava Taškovićeva.

Taškovićeva kaže da su privrednici opštine Bujanovac u prvom tromesečju 2013. izvezli  robe u vrednosti od 1,1 milion dolara, a vrednost uvoza u toj opštini je 2,1 miliona dolara.

Za isti period u opštini Preševo zabeležen je izvoz od 1,5 i uvoz od 1,1 milion dolara.

Statistike pokazuju da je vrednost robe uvezene u Pčinjskom okrugu dostigla 35,9 miliona dolara, a da su najveći uvoznici firme koje su ostvarile i najveći izvoz na početku ove godine.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: