Još uvek bez uspostavljenog mehanizma za prevenciju pritisaka napada na novinare

U fokusu - Utorak 12.12.2023 - 09:29

Slučaj napada na prostorije i zaposlene u OK Radiju sličan je po pritiscima sa onim što se desilo vlasniku portala ŽIG Info u Grockoj, smatra Veran Matić, član Stalne radne grupe za bezbednost novinara.

Foto: G.Mitić/OK Radio Foto: G.Mitić/OK Radio

Tokom razgovora sa predstavnicima tužilaštva i policije u Vranju, rečeno je da oni preduzimaju mere na zaštiti imovine, ali i ličnu bezbednost članova Redakcije OK Radija u Vranju, dodaje Matić.

Nakon tri incidenta u kojima se vlasnici OK Radija u Vranju Oliveri Vladković pretilo, a zabeleženi su i slučajevi uništavanja imovine, najpre lomljenje stakla na prostoru kafea ove medijske kuće, potom prskanje nameštaja farbom, i „zazidavanje“ prozora na delu gde se nalazi redakcija ovog medija, u Vranju su sastanak sa predstavnicima tužilaštva i policije, kao i sa gradonačelnikom  imali članovi Stalne radne grupe za bezbednost novinara.

Takođe, oni su i redovno pratili suđenja Dejanu Nikoliću Kantaru, koji se treti za ova krivična dela.  

Reagujemo na događaje, bez mehanizma koji još uvek nije uspostavljen za prevenciju pritisaka i ugrožavanja bezbednosti svih medijskih radnika, kaže Matić.


- Stalna radna grupa za bezbednost novinara će nastaviti da sve ove procese prati i da insistira na tome da institucije rade svoj posao.

Mislim da je taktika optuženog, da ne dođe do spajanja očekivanih kazni, bila više nego očigledna.

A šta bi radio na slobodi, možemo samo da se podsetimo situacije u kojoj je posle pretnji nekadašnjem načelniku PU Vranje, zbog čega mu se takođe sudi, pobegao iz zemlje.


Uhapšen je u Makedoniji i vraćen u zemlju, ali je brzo pušten da se brani sa slobode
- podseća Matić.

Dragana Bjelica iz Udruženja novinara Srbije kaže da se podaci koje ovo udruženje ima kada su u pitanju slučajevi ugrožavanja bezbednosti novinara često razlikuju od podataka koja imaju tužilaštva.

Prema našim podacima pretnje novinarima su u blagom padu. Tokom 2020. naše udruženje registrovalo je 113 prijava ugrožavanja bezbednosti medijskih radnika, a 2021. godine bilo ih je 92.

- Sve je manje onih koji znaju kad treba solidarno pružiti podršku, a kad treba tu kritiku podneti na svojim leđima, a da ih ne osete novinari, da vi sa njima radite.

Sve se to osulo, jer je naše zanimanje plemenito, a baš je nedavno u našoj novinarskoj školi UNS - a, o tome govorila Tanja Peternek.

Ona mi je rekla da i dalje smatra novinarstvo plemenitim pozivom.

Nekako i ja isto verujem u to da novinarstvo može promeniti svet.


I u otežavajućim okolnostima desi se da se nađu pojedinci koji brane određene principe, staju iza njih, iza određenih “malih” ljudi koji biju svoje bitke
- dodaje Bjelica.

Članovi Stalne radne grupe za bezbednost novinara ukazuju da sve što su govorili u vezi bezbednosati novinara u Vranju, zasnovano je upravo na svedočenjima u koja nisu samo oni uvereni posle posete Vranju, posle razgovora u institucijama policije, tužilaštva, lokalne samouprave ali i sa novinarima, urednicima i vlasnicima medija u gradu.

 



 

OK Radio

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: