JUMKO: Najbolje u poslednjih 20 godina

U fokusu - Ponedeljak 07.03.2016 - 12:24

Kompanija “Jumko” iz Vranja izdala je saopštenje o poslovanju u 2015. godini, koje je potpisao predsednik Nadzornog odbora firme Branislav Popović.

Upravna zgrada Jumka; Foto: S. Stojković Upravna zgrada Jumka; Foto: S. Stojković

Na početku ovog dokumenta se konstatuje da se HK Jumko nalazi u teškim ekonomskim prilikama zbog nasleđenih obaveza, ali se zaključuje da ta firma “predstavlja i pored toga jedan od ključnih nosilaca opstanka stanovništva na ovom području”.

- HK Jumko zapošljava u ovom trenutku 1.332 radnika – od čega 1.017 ljudi na neodređeno vreme, različitog poslovnog profila i školske spreme.

Uzimajući u obzir stanje kod NSZ, Jumko svojim poslovnim aktivnostima nesumnjivo predstavlja bitan faktor, koji poboljšava katastrofalno stanje nezaposlenosti u Vranju.

U prethodnoj poslovnoj godini, isplata zarada je za razliku od ranijeg vremenskog perioda, u skladu sa realnim mogućnostima koje se tiču visine primanja, tekla bez ikakvog problema i svih 12 mesečnih zarada isplaćeno je na vreme, bez ijednog dana kašnjenja
- kaže se u saopštenju.

Popović napominje da je Jumko u prethodnoj godini učestvovao na tenderima i javnim nabavkama u otvorenom postupku i rezervisanim javnim nabavkama za preduzeća – privredna društva za rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom, pridržavajući se Zakona o javnim nabavkama, koji se odnosi na specifičnosti i mogućnosti učestvovanja na tenderima ovog tipa.

- Reč je o poslovima, koji su dobijeni na otvorenoj tržišnoj utakmici.

Društvo je, zahvaljujući prednostima koje ima kroz tehničko – tehnološku i kadrovsku opremljenost, kao i posedovanju brojnih dozvola i sertifikata, koje je dobilo u poslednjih godini i po dana, a kojim se ne može pohvaliti skoro niko, sem retkih subjekata u tekstilnoj industriji, uspelo da pobedi konkurenciju u fer tržišnoj borbi
- kaže se u saopštenju.

Rezultat toga je veliki broj poslova, koji su izvozno orijentisani, što je u skladu sa politikom razvoja privrednih i ekonomskih aktivnosti na nivou čitave zemlje.

Ovom prilikom ćemo pomenuti samo neke od njih:

- Odeća (kompletne uniforme) za Finsku vojsku;

- Uniforme / jakne za Englesko tržište;

- Oprema za poljsku Vojsku;

- Odeća (košulje) za austrijsku vojsku;

- Proizvodnja konca za nnemačko i švajcarsko tržište;

- Proizvodnja vojnih pantalona za italijansku vojsku;

- Izrada uniformi za makedonsku graničnu policiju;

Naše društvo, pored ovih poslova, svakodnevno ostvaruje svoju poslovnu aktivnost na domaćem tržištu, realizacijom Ugovora sa Telekomom, Železnicama Srbije, Jat Tehnikom, Vojskom Srbije i još mnogim poslovnim partnerima -  naglašava se u saopštenju.

Iz Jumka ističu da su svi poslovi dobijeni u fer tržišnoj borbi sa konkurencijom.

- Za sav uloženi trud naše Društvo je nagrađeno najboljim poslovnim rezultatima u prethodnih 20 godina.

Prema izveštaju ovlašćenog knjigovođe, HK Jumko je prethodnu poslovnu godinu završio sa pozitivnim poslovanjem – ostvaren je neto dobit u tačnom iznosu od 8,7 miliona dinara.

Prihodi od prodaje roba i usluga su dvostruko veći u odnosu na 2014. godinu i iznose više od 1,2 milijardi dinara, dok je ostvaren poslovni dobitak u nešto većem iznosu  od 140 miliona dinara.

Ostvarena realizacija proizvodnje, po svim proizvodnim sektorima, beleži značajnu tendenciju povećanja u odnosu na raniji period
- kažu u Jumku.

U firmi ističu da su započeti i razgovori sa pravnim zastupnicima poverioca kako bi iznašli način rešavanja dugova iz ranijih godina, koji je smanjen za preko 900 miliona dinara.

- Nijedno preduzeće u procesu restrukturiranja ili privremeno zaštićena, ne mogu se pohvaliti ovakvim, a ni približnim rezultatima poslovanja u 2015.godini.

Svi ovi rezultati, isključiva su posledica velikog truda i napora svih zaposlenih u Društvu i želje da isto opstane, kako bi se obezbedila materijala sigurnost zaposlenih i njihovih porodica i sprečila dalja migracija stanovništva sa ovog područja ka Beogradu i inostranstvu, čega smo svedoci u poslednjih 20-ak godina.

U tom smislu, pored sprovedenog socijalnog programa, svakodnevno se vode pregovori sa nadležnim ljudima u Ministarstvu privrede, aktivno se sarađuje sa privatizacionim savetnikom na planovima za restrukturiranje kompanije i privatizacije, a neke konkretne mere su i već preuzete kroz zakup poslovnih prostorija od nekoliko privrednih društava i očekivani dolazak WEIBO grupe koja će već ovog proleća otpočeti proces proizvodnje u Jumkovim halama
- kaže se na kraju saopštenja Jumka koje je potpisao predsednik NO kompanije Branislav Popović.
 

OK Radio

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: