KAD VLADA RACIONALIZUJE: Otkaz preti polovini zaposlenih!

U fokusu - Petak 05.06.2015 - 12:31

Ako sve ostane kako je planirano, bar polovina zaposlenih u lokalnoj samoupravi u Vranju morala bi da ostane bez posla!

Vranje, kad je pusto FOTO T. Stamenković Vranje, kad je pusto FOTO T. Stamenković

Nova zakonska rešenja dozvoljavaju da na 1.000 stanovika u lokalnoj samoupravi (javna preduzeća i ustanove, provredna društva, gradska uprava) može da radi najviše 11 zaposlenih.

Na primeru Vranja, sa sve olakšicama, to bi moglo da dostigne najviše negde do 900 zaposlenih, što je bar upola manje od trenutnog broja!

Vlada koja zavodi red u Srbiji ima različite aršine za različite sredine, pa tako 11 zaposlenih u Vranju vredi kao 18,5 zaposlenih u Beogradu, ili kao 16 radnika Niša...

U čitavu priču oko racionalizacije najbolje je upućena načelnica Gradske uprave u Vranju Mirjana Mladenović, koja opominje da je zakon tek u fazi nacrta, da će javna rasprava još da traje, i da ima vremena da se stvari i radikalno promene.

Ali, za sada, Vranje ima mogućnost da plaća 11 radnika na 1.000 stanovnika, plus još nekoliko njih zbog olakšica na broj izbeglica koje ovde žive. Sve u svemu, 880 ljudi u svim firmama u kojima je grad osnivač ili finansijer.

- Po zakonu iz 2009. godine ove priče bile su oslobođene ustanove kulture i Predškolska, što sada nije slučaj, već su i privredna društva predmet racionalizacije.

Najviše nesporazuma ima oko firmi koje se finansiraju same, kao što je kod nas slučaj sa „Vodovodom“ i „Komradom“, i nije jasno na koji način ovaj zakon može da se odnosi na njih - kaže Mladenovićeva.

Prema njenim rečima, u Upravi sada radi 238 ljudi, pa tako Vranje nije imalo viška zaposlenih prema zakonu iz 2009. godine. Ipak, tada je u penziju, ili kroz socijalni program, otišlo najmanje 30 ljudi.

E sad, ako u Upravi ima tačno 238 radnika, u „Vodovodu“ 223, u „Komradu“ 246, u „Novom domu“ 52, u Direkciji 73, to već ispunjava kvotu. Gde će Skijalište, Arhiv, Slobodna zona, Pozorište, Muzej, Predškolska, koja sama ima preko 300 zaposlenih?

Sa druge strane, za jedan deo plate budžetskim korisnicima (pola meseca) neophodno je 33.840.662,oo dinara, ili na godišnjem nivou, 812,18 miliona dinara!

Budžet grada za 2014. godinu iznosio je nešto više od 2,4 milijarde dinara, pa ispada da samo za plate zaposlenih treba više od trećine ukupno dostupnih para.

Partijska matematika svakako lagano uništava državu, firme su prepune, i sada Beograd rešava da sredi stvar. Očigledno, prvo u tuđoj, pa na kraju, ako im zatreba, i u svojoj kući.

Brzo će se videti šta novi zakon donosi, jer je njegovo usvajanje najavljeno za septembar, ali već sada ne treba sumnjati da će on doneti veike probleme u stvarnosti.

Tačno, racionalizacija jednom mora da se sprovede, partijskom zapošljavanju jednom mora da se stane u kraj, ali je suština problema u činjenici da pacijent ipak treba da preživi operaciju.

Kako se oštre skalpeli, bolesniku se i ne isplati da legne na sto. Najgore u celoj priči je što mu, ipak, ništa drugo ne preostaje.

Saša Stojković

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: