Kako je uništena industrija u Vranju (2): Štamparija i ostali

U fokusu - Ponedeljak 22.04.2013 - 08:31

OK Radio nastavlja svoj serijal o privatizacijama u Vranju kraćim pričama o nekoliko vrlo zanimljivih kupoviina firmi na ovom prostoru.

ilustracija ilustracija

Među najzanimljivije svakako spada privatizacija štamparije „Nova Jugoslavija“ u Vranju.

Privatizacija Štamparije „Nova Jugoslavija“ počela je kada je firmu kupio konzorcijum okupljen oko Vranjanca Gorana Markovića, za oko šest miliona dinara.

Firma je slabo poslovala, radnici su ostali bez plata i doprinosa, pa je štamparija pala u stečaj maja 2010. godine.

Ni propast ove firme nije mogla proči bez porodice Rodić, vlasnika lista „Kurir“ i još mnogo drugih firmi, samo što su ovoga puta u Vranju naišli na malo tvrđu situaciju.

Sve se dešavalo decembra 2007. godine, kada su u vranjski Osnovni sud na licitaciju imovine Štamparije došli zastupnik austrijske firme „Alojze karmine“ (koja je inače dužila štampariju još od pre privatizacije), Vukadin Rodić i Prvoslav Drobnjak, ranije vlasnik „Agroza“, a tada u svojstvu direktora štamparije“Glasa javnosti“, lista u vlasništvu Rodića.

No, u nameri ih je omeo, organizovanom akcijom, Goran Tasić Gogče, sada u zatvoru u Nišu.

Prema pisanju „Kurira“, još ispred zgrade suda u Vranju Tasić i  njegovi priredili su „doček“ rečenima, ali i Zoranu Aleksiću, direktoru vranjskog „Etgiraf“, koji je inače poznat kao slučajni spasilac bivšeg minstra policije Dragana Jočića iz DSS-a, ali i kao čovek koji se nalazio pod istragom za utaju ogromnog novca, oko 109 miliona dinara.

No, „Kurir“ je u prvi plan izbacio Stevana Bankovića, kao direktora „Etigraf“-a, iste one koju je vodio Aleksić u vreme uništavanja TIV-a. Na kraju je taj Banković preko svoje firme „Belega“ kupio ostatke vranjske štamparije, čisto da zaokruži proces.

Naravno, sve firme o kojima je reč, do poslednje, prema podacima Narodne banke Srbije, nalaze se u blokadi koja se meri stotinama miliona dinara.

Pored ove, zanimljiva je priča i o još nekoliko vranjskih preduzeća.

Na primer, „Rasadnici“ iz Vranjske Banje prodati su za 25 miliona dinara u julu 2007. godine „Jugotehnici“ iz niškog Crvenog krsta. Ugovor su u ime firme potpisali  Aleksandar Vučetić i Zoran Cvetković.

Nišlije su se inače bavili trgovinom nameštajem, elektromaterijalom i belom tehnikom, sada su i sami u stečaju.

U Banji su prodati i nekada legendarno uspešni „Nemetali“, pričalo se posredstvom tadašnje potpredsednice Vlade Srbije Gordane Čomić, Gojku Rajkoviću iz Bečeja.

Posle početnih neuspeha, firma je prodavana dalje, a na kraju je kupac čak izvršio i samoubistvo.

Godine 2011. izvršena je registracija nove firme „Zeoben – Nemetali“, čiji je vlasnik Dragoljub Jeremić. Novoformirana firma nema pokrenutih sporova, u 2012. godini je ostvarena dobit u poslovanju od 40.000 dinara.

Vranjski „Živinoprodukt“ je prodat firmi „Inobel“ iz beogradske opštine Rakovica za 117 miliona dinara.

„Inobel“ se inače bavio agrofarmacijom, a reč je zapravo o firmi sa dvoje zaposlenih, bračnim parom Suzanom i Sašom Radović.

Nije „Inobel“ kupovao samo po Vranju, nego, recimo, i u Negotinu, tamošnje biljno gazdinstvo u stečaju, za oko 10 miliona dinara.

No, đavo je došao po svoje, pa je Privredni sud u Beogradu iz  juna 2012. godine otvorio i stečajni postupak nad samim "Inobelom“ sa Vidikovca.

Postoje indicije da je „Živinoprodukt“ dalje prodavan, hercegnovskom „Pantomarketu“, koji je radnicima isplaćivao pristojne plate, ali je trenutno u stečaju, uz dug oko 143 miliona dinara.

Deo „Poljoprodukta“ je 2006. godine prodat izvesnoj firmi „Schwarzmann“ d.o.o. iz Zagreba, koja se bavi proizvodnjom balon hala i metalnih konstrukcija, za 24 miliona dinara.

Verovatno je sve što je moglo da se uzme rastavljeno na delove, kasnije verovatno samo kao sirovina i rastaljeno.

Priča se da je ovih dana i banjski „Mita“ kupio deo „Poljoproduktovog“ zemljišta, ali to je neka druga priča, jer je deo „Poljoprodukta“ ponovo društveno preduzeće.  

U novom nastavku priče o privatizacijama u Vranju čitajte kako je prodato, a kasnije uništeno, Preduzeće za puteve Vranje, ko je sve u tome učestvovao i koliki je novac bio u igri.
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: