Katastrofalno stanje u privredi juga Srbije

U fokusu - Nedelja 30.12.2012 - 11:13

Stanje u privredi Pčinjskog okruga je i dalje katastrofalno, saopštio je načelnik okruga Budimir Mihajlović.

Mihajlović Mihajlović

On je rekao da se situacija nije popravila od 2011. godine, štaviše industrijska proizvodnja u periodu od januara do oktobra ove godine u odnosu na isti period 2011. manja je za 3,2 odsto.

Mihajlović je napomenuo i da u poslednjih godinu dana nije bilo novih propadanja firmi na jugu Srbije.

– Stanje privrede u Pčinjskom okrugu je pod velikim uticajem svetske ekonomske krize koja je dovela do toga da ima sve manje posla, da se roba teško proizvodi i još teže prodaje, što veoma utiče na materijalni status zaposlenih.

Nekada je ovaj kraj imao veoma prosperitetnu privredu sa velikim brojem zaposlenih.

Ono što moramo uraditi u narednom periodu, a što spada u krupne poduhvate je završetak Koridora 10, od Grdelice do granice sa Makedonijom, zatim završetak projekta vodosnabdevanja iz brane „Prvonek“ i dolazak gasovoda do Vranja – kaže Mihajlović.

On ističe da je najveće posledice ekonomske krize osetila opština Vladičin Han i da će zbog toga ta varošica biti prva sa privrednim rastom u narednoj godini.

 – Svima nama je veoma značajno da pojedine firme u okrugu i dalje funkcionišu i ostvaruju dobre rezultate.

Podaci kojima raspolažem pokazuju da „Simpo“ upošljava 4.000 radnika, „Alfa“ 820, BAT 160, „Jumko“ 1.700, „Heba“ 179 radnika, zatim „Sanč“ 500, „Mineks“ 135 i „Dona lajn“ 80 radnika.

Nadamo se da će se te brojke zadržati i u narednoj godini, a nadamo se i povećanju.

U 2013. godini ćemo se truditi da sačuvamo proizvodne kapacitete, da otvorimo nova radna mesta, forsiraćemo razvoj poljoprivrede, osnivanje Industrijske zone i prihvatićemo izvoz kao prioritet – kaže Mihajlović.

Inače, u Pčinjskom okrugu je trenutno bez posla skoro 28.000 ljudi, a nešto više od 40.000 je zaposleno.

Od tog broja samo u Vranju na posao čeka nešto više od 8.500 radno sposobnih ljudi, dok je ta cifra na kraju 2011. godine iznosila 7.700 građana.
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: