KO DRMA EPARHIJOM: Pahomije, Gačići i BOSANSKI LOBI

U fokusu - Ponedeljak 12.10.2015 - 10:25

Episkop Pahomije vlada Eparhijom vranjskom čvrstom rukom, zajedno sa bliskim rođacima ili ljudima koje je u Vranje doveo iz rodne Bosne, otkriva izvor OK portala koji je insistirao na anonimnosti.

Pahomije sa delom sveštenstva FOTO D. Dimić Pahomije sa delom sveštenstva FOTO D. Dimić

Tu su članovi njegove najuže familije (rođena sestra, bratanac, sestrić i slično), dok je deo klera i službenika došao direktno iz Bosne, najvećim delom posle 2008. godine i do danas i slepo sledi svaku Pahomijevu instrukciju, dodaje ovaj izvor.
 
Javna je tajna da je vladika Pahomije (rođen u Čečavi kod Teslića u Bosni, pre dolaska u Vranje bio iguman manastira Papraće u Eparhiji Zvorničko-tuzlanskoj 1985-1992), otuda  doveo najpre svoju rođenu sestru Pavlu Gačić.

Pavla je monahinja, trenutno stacionirana u manastiru Sveti Nikola u Vranju.

- Najvažniji Pahomijev čovek je protonamesnik Ljubiša Gačić, njegov bratanac. On je najpre bio  sveštenik u Vladičinom Hanu, pa je prešao za starešinu u Crkvi Svete Petke na Šapranačkom groblju. On je vladikina desna ruka.

Došao je pre nekoliko godina iz Bosne, iz Eparhije Zvorničko-tuzlanske (namesništvo Dobojsko) odakle ga je, kako sam čuo, poslao vladika Vasilije Kačavenda - kaže izvor OK portala.
 
Ljubiša Gačić, navodno, drži i kontroliše više parohija u gradu.

- Takođe je i starešina Sobinske crkve. Osim parohijskih zaduženja, zaposlen je kao knjigovođa u eparhiji od 2012. godine za šta takođe prima platu.

Ljubiša je iz Bosne doveo i suprugu Tankosavu koja se zaposlila u eparhijskoj knjižari.

Tu je i Pahomijev sestrić Miladin Ilić, sin  vladikine rođene sestre. On radi kao eparhijski arhitekta i zadužen je za seču šuma na Kozjaku kraj Manastira Prohor Pčinjski kojima gazduje eparhija.

Došao je sa suprugom Snježanom koja je odmah počela da predaje veronauku u Tehničkoj školi. Neki od njih dobili su kao posebnu privilegiju kuće u „crkvenom sokačetu“ koje koriste bez ikakve naknade - navodi izvor OK portala.

Ljubiša Gačić je, kao knjigovođa, navodno Pahomijeva desna ruka i jedino njih dvojica znaju do detalja sve eparhijske novčane tokove.

- Pahomije je iz Bosne doveo i sekretara eparhije Sinišu Piljanovića. Mnogo je sveštenih lica iz Bosne i u delovima eparhije van Vranja, u Vladičinom Hanu, Bosilegradu, Surdulici, Bujanovcu, Vranjskoj Banji.

Oni čine polovinu ukupnog ljudstva koje radi pri eparhiji. Vranjanci su pasivizirani i šikanirani.
Petnaestak ljudi koje je Pahomije oterao s posla su svi dobili na sudu, imaju pravnosnažna, izvršna rešenja za povratak na posao, ali vladika prkosi zakonu i neće da ih vrati na posao - kaže naš izvor.

Motiv je, navodno, kontrolisano raspolaganje eparhijskim prihodima o čijim putevima, dakle, ako uzmemo da se sve odvija po scenariju s početka teksta, zna samo uzak krug ljudi.

Kako eparhije SPC ne podležu državnim kontrolama i za razliku od privrednih subjekata i preduzetnika nemaju obavezu da državi Srbiji plaćaju poreze, podnose finansijske izveštaje i završne račune, već podležu samo kontroli Patrijaršijskog upravnog odbora SPS, ovakvo „udruživanje“ podriva dodatne sumnje.
 
Od 2009. godine i dolaska „Bosanaca“, Vranjanci su,  kako se priča, najstrašnije šikanirani. Motiv je, navodno, da se udalje sa nekih pozicija na kojima su bili kako bi se lakše završavali neki „sumnjivi“ poslovi u eparhiji, obično vezani za raspolaganje novcem.

- To znaju svi u eparhiji i svi ćute jer su u strahu - kaže izvor Ok portala.

Eparhije SPC od devedesetih godina prošlog veka posluju praktično kao ogromni holdinzi. One, ostvaruju prihode od crkvenih i manastirskih dobara, hramova, fondacija, zadužbina, od raznih crkvenih zavoda i ustanova, crkvenih taksi, prihoda od hartija od vrednosti, razreza na crkvene opštine i manastire, dobrovoljnih priloga vernika, darova i zaveštanja.

Ovome treba dodati prihode od meda, vina, rakije, voskarstva, crkvenih relikvija, zakupnina grobnih mesta, rentiranja crkvenog i manastirskog zemljišta, pa čak i pojedinih manastirskih konaka, u svrhe, kako iz Eparhije i Ministarstva vera eufemistički definišu, verskog turizma.

Raspolažu velikim parama kojima se, navodno, raspolaže isključivo na osnovu odluka Eparhijskog saveta (a ne pojedinaca???) koji usvaja budžet sa prihodima i rashodima. Da li Eparhijski savet ima to pod kontrolom, teško je pitanje.

Ovakvo poslovanje stvara velike rizike, smatra programski direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić.

- Na kraju krajeva, sama Crkva može ostati nezaštićena ukoliko neka lica unutar nje, koja raspolažu novcem, reše da ga iskoriste za neke privatne svrhe.

Kao što se pre nekoliko godina desilo u Raško-prizrenskoj eparhiji. Svakoj organizaciji prija da bude nezavisna od države i da ne podleže kontroli, ali to svakako nije dobro ni sa stanovišta očuvanja autonomije crkava i verskih zajednica u odnosu na državu - mišljenja je Nenadić.

Dejan Dimić
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: