Ko je OŠTETIO Vranje za milion evra?

U fokusu - Sreda 17.02.2016 - 09:05

Grad Vranje moraće ove godine da plati 115 miliona dinara ili nešto manje od milion evra Vojsci Srbije za zemljište u Industrijskoj zoni Bunuševac, po osnovu obaveza koje proizilaze iz ugovora sklopljenog sa Ministarstvom odbrane.

Sporna zemlja vredna milione FOTO D. Dimić Sporna zemlja vredna milione FOTO D. Dimić

Da bi ispunila ovu obavezu, lokalna samouprava kreditno će se zadužiti kod poslovnih banaka u visini 100 miliona dinara, a još 15 miliona obezbediće iz gradskog budžeta za 2016. godinu.

Ovakav rasplet događaja u najmanju ruku začuđuje imajući u vidu da je prvobitna ideja bila da se ova transakcija obavi kompenzacijom - 110 hektara zemljišta prešlo bi u svojinu Grada tako što će biti „plaćeno“ petospratnicom zvanom Lamela 5 koja je izgrađena u naselju Ogledna stanica.

Odnosno, stanovima za vojna lica koje je grad izgradio sredstvima iz budžeta.

Ispostavilo se, međutim, ovih dana da se po ugovoru mora platiti razlika do pune vrednosti zemljišta jer je izgradnjom Lamele 5 kompenzovano tek nešto više od trećine vrednosti nekadašnjeg vojnog poligona koji je lokalna samouprava pre oko sedam godina izabrala za industrijski razvoj grada i dolazak investitora.
 
Da li je moralo biti tako imajući u vidu da se od 2009. godine sa Vojskom Srbije pregovaralo samo o „zameni“ po principu zemljište za stanove, pitanje je za dublju analizu.

Šef odborničke grupe SDS u Skupštini Grada (a u vreme početka pregovora sa predstavnicima ministarstva zamenik gradonačelnika) Igor Andonov kaže da sklopljeni ugovor sa Ministarstvom odbrane odudara od onoga što je u početku bio predmet pregovora.

- Nije moralo biti tako, ali sve što se dešava u ovom gradu od 2012. je naopako. Pre toga, pregovarali smo sa Ministarstvom odbrane, napravljena je procena zemljišta, mi smo obezbedili novac za izgradnju zgrade za vojna lica.

U međuvremenu je deo zemljišta na kome se nalaze najatraktivnije i najskuplje parcele prema proceni Poreske uprave, prošao dalekovod za struju, tako da su one izgubile vrednost i neupotrebljive su za bilo kakvu izgradnju.

Shodno tome, umanjena je vrednost i postignut dogovor sa Ministarstvom odbrane da se vrednost zemljišta kompenzuje stanovima
- navodi Andonov.

Šta se u pregovorima dešavalo posle 2012. godine Andonovu je nepoznato.

- Nelogično mi je i zašto još nekoliko manjih stanova i garsonjera u toj gradi nije dato vojsci, nego ih Grad sada prodaje.

Mogla je ustupanjem tih stanova vojsci da se barem još malo umanji ova obaveza od skoro milion evra
- kaže Andonov.

Dugovanje od 115 miliona dinara vojsci posledica je ugovorne obaveze koju je Grad Vranje preuzeo potpisavši takav dokument sa Ministarstvom odbrane u vreme kada su o zemljištu sa tadašnjim resornim ministrom Aleksandrom Vučićem pregovarali ljudi iz lokalnog SNS.

I to nakon što je je ta partija ušla u lokalnu vlast sa SPS 2012. godine. Očigledno da je neko napravio loš posao. Gradonačelnik Zoran Antić ukazuje da Grad sad nema gde i da mora ispuniti ovu obavezu prema ministarstvu.

- Da nije sklopljen taj ugovor, ne bismo mogli da uđemo u kompleks, u investicije, ne bismo mogli da izvodimo radove na nivelaciji zemljišta i sve ostalo. Ne bi bilo ni „Geoksa“, ni novih radnih mesta.

Da li je taj ugovor sa Vojskom dobar? Čim moramo da platimo tolike pare, svakako da je nepovoljan po nas. Draže bi nam bilo da se vojska odrekla zemljišta u zamenu za stanove. Ali, nije. Ugovorna obaveza je prihvaćena i moramo da je ispunimo
- kaže Antić.

Gradski većnik za budžet i finansije Dragan Spirić objašnjava da Grad ne može da ignoriše preuzetu obavezu prema ministarstvu jer bi u tom slučaju došlo do blokade računa lokalne samouprave.

- To bi povuklo blokadu svih lokalnih institucija i paralisalo funkcionisanje grada - konstatuje Spirić.

Ministarstvo odbrane je još 2006. godine poslalo ponudu Gradu Vranju da se u vojnim knjigama i armijskom biznis planu otpisanih 120 hektara zemljišta ponudi Vranju u zamenu za stanove za vojna lica.

Tadašnje rukovodstvo Grada (ključnu ulogu imali SPS i DSS) je te iste godine odbilo predlog ministarstva, uz obrazloženje da taj posed nije potreban Vranjancima.

Kada je 2008. Demokratska stranka ušla u vlast, aktuelizovala je ovo pitanje, doživljavajući to zemljište kao razvojnu šansu grada.

Pregovarački posao sa Vojskom DS je skoro priveo kraju, ali ne sasvim.

Onda je 2012. DS ispao iz lokalne vlasti, pa su preuzeli naprednjaci koji su ubrzo obelodanili da su „za šest meseci preko ministra Aleksandra Vučića rešili ono što DS nije mogla četiri godine“.

I potpisali ugovor sa armijom za milion kvadrata zemlje „u zamenu za zgradu“ koju lokalna samouprava ovde gradi za vojna lica. Ispostavlja se da nije bilo baš tako.

Zanimljiva će svakako biti informacija da je vreme prvih pregovora 2009. godine Komisija Ministarstva finansija, na zahtev Grada Vranja, procenila da 110 hektara zemljišta u Bunuševcu koje je Vojska Srbije spremna da proda tržišno vredi 40,7 miliona dinara (daleko manje od 115 miliona plus stanovi za vojna lica).

Procena vrha lokalne samouprave u to vreme bila je da će sa desetak izgrađenih stanova kompenzovati procenjenu tržišnu vrednost 110 hektara zemljišta.

Kako se posle došlo do novih cifara i novih vojnih procena vrednosti zemljišta, ostaje nepoznato.

Dejan Dimić
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: