Ko je to pobedio?

U fokusu - Utorak 08.05.2012 - 10:28

Lokalni izbori su završeni. U svih sedam opština Pčinjskog okruga dogodile su se neke specifičnosti o kojima se od nedelje veče priča po kuloarima.

U VRANJU su neočekivano dobar rezultat napravili socijalisti, koji će i sada biti stožer lokalne vlasti. Podrškom birača mogu da se pohvale i Ujedinjeni regioni koji su više nego duplirali rezultet od pre četiri godine. 

 

- Moramo biti zadovoljni rezultatima, mada smo očekivali i veći broj glasova. Prioritet je sada okončanje drugog kruga izbora, a onda i formiranje lokalne vladajuće koalicije, čiji će stožer biti SPS - najavio je Zoran Antić, predsednik vranjskih demokrata.  

 

Rezultat vranjskih demokrata može se nazvati poraznim, s obzirom da su sa pozicije vlasti izgubili podršku značajnog broja birača. 

 

Bez sumnje jedino pravo ime za rezultate Nove Srbije i radikala jeste - težak debakl.

 

Ipak, oni se nisu pomirili sa porazom, nego su krenuli u objašnjavanje izborne krađe. 

 

Predsednik Okružnog odbora NS-a Radoslav Mojsilović kaže da GIK uopšte nije reagovala na niz nepravilnosti na izborima, niti je pak odgovarala na zahteve upućene od strane te stranke. 

 

- Njima je nestalo devet džakova sa izbornim materijalom, koji je kasnije nađen, ali u tri vreće. Smatramo da ove izbore treba poništiti - jasan je Mojsilović. 

 

Međutim, beogradski Upravni sud nije mislio na isti način, nego je odbio zahtev za poništenje izbora upućen od strane NS-a i SRS-a. 

 

Pre toga, vranjska IK odbila je sve prigovore dve stranke kao "nedopušten". 

 

U SURDULICI predsednik opštine Novica Tončev ostvario je jednu od najubedljivijih pobeda u Srbiji, jer je do nogu potukao tamošnje demokrate. Tončev će vladati sam, jer će u novom parlamentu imati 27 od uklupno 35 odbornika, a demokrate samo četiri.

 

- Želimo podršku veću od 90 odsto, i zato nastavljamo da radimo punom parom - rekao je Tončev. 

 

Drugu ubedljivu pobedu u okrugu, veću od 50 odsto, napravio je u BOSILEGRADU Vladimir Zarijev sa DSS. On će, zahvaljujući pobedi od 52 odsto, biti sam u parlamentu, a sebi je odezbedio četvrti uzastopni mandat predsednika.

 

Izuzetno loš rezultat Demokratskog saveza Bugara, u zajednici u kojoj živi preko 90 odsto pripadnika te manjine, svakako iznenađuje. Žalbe pre svega na predizborni proces, i takozvano "meko kršenje svih pravila" ni na ovom mestu neće uroditi plodom". 

 

Boris Tadić i DS u odnosu na prethodne izbore u Vranju izgubili su preko 10.000 glasova. 

 

Obraz ove stranke u Pčinjskom okrugu sačuvao je jedino Nenad Mitrović u VLADIČINOM HANU. On je tamo osvoji 27 odsto glasova, a preostalih 73 odsto podelile su sve druge liste kojih je u toj opštini bilo 14.

 

U TRGOVIŠTU je dojučerašnji Koštuničin kadar Darko Tomić, koji je pre mesec dana napravio aranžman sa Mlađanom Dinkićem, osvojio sa URS-om skoro 36 odsto glasova. 

 

Tomić je sada u poziciji da bira s kim će vršiti vlast – sa DS ili SPS, i mirno će da spava na funkciji predsednika opštine.

 

Nagip Arifi, dojučerašnja desna ruka Rize Halimija i PDD u BUJANOVCU, juna prošle godine okrenuo je ledja svom vodji, a sada ga žestoko potukao. 

 

- Mome porazu kumovali su mnogi. Svi su bili protiv PDD-a, a na ruku nam nije išla i činjenica da se zajedno održavaju parlamentari i lokalni izbori. U nekim sredinama izbori su imali referendumski karakter protiv nas - rekao je Halimi, koji je ipak uspeo da osvoji potreban broj glasova i plasira se u Skupštinu Srbije, treći mandat za redom. 

 

Šta reći o Srbima u Bujanovcu? Oni su se podelili u sedam, a Albanci u četiri kolone. Albanci su prošli svi, a kod Srba samo tri liste. Uz to imali su i katastrofalnu izlaznost.

 

I, na kraju, PREŠEVO, gde je Ragmi Mustafa zadao težek udarac PDD- u i Rizi Halimiju, koji će i naredne četiri godine biti u opoziciji. 

 

Dodajmo tome da je Halimi ovoga puta izgubio i poslanički mandat. 

 

Preševski Srbi su ovoga puta postupili van svake pameti: podelili su se u tri kolone i naravno, izgubili izbore, tako da će sada, prvi put od 1990. godine, biti van parlamenta.

 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: