"Lazarice" donose sreću

U fokusu - Nedelja 28.04.2013 - 07:46

U susret uskršnjim praznicima od vrata do vrata po Vranju i okolini idu devojke ili mlade žene koje, karnevalski obučene, igraju i pevaju. To su „Lazarice“.

Lazarice u Vranju Lazarice u Vranju

One u manjim grupama izvode obredne igre, za uzvrat od onih kod kojih dolaze u goste dobijaju sitnu nadoknadu u hrani ili novcu.

Običaj „Lazarice“ je, kažu, paganskog porekla i odnosi se na proslavljanje proleća i cvetanje cveća.

„Lazarice“ aktuelne u vranjskom kraju povezuju se sa prolećnim devojačkim ophodima i istoimenim pesmama „Lazaricama“.

Pesma posvećena kraljici sastavni je deo obrednih igara i pesama obreda za podsticanje plodnosti i svakog dobrog domaćina u čijem domu gostuju „Lazarice“.

Otuda je jedna od devojaka obučena paradnije od ostalih. Najčešći motivi ovih obrednih pesama su ljubavni. Ovaj obred je od hrišćanskog vremena upućen na preduskršnju Lazarevu subotu, mada se u našem kraju njihovi obredi mogu očekivati i u narednih mesec dana.

„Lazarica“ Adila Ibraimović za OK Radio kaže da obilazak domaćinstava traje mesec dana.

– Pre neki dan smo moja sestra Jelica i ja krenule u obilazak domaćinstava u vranjskim selima i samom gradu, ali pored toga obiđemo i Bujanovac, Preševo, Vranjsku Banju, Vladičin Han i Surdulicu.

Sve to moramo da završimo u roku od mesec dana. Kada odemo u nečiju kuću prvo otpevamo pesmu „Kraljica“, a onda ukoliko domaćin želi sviramo i pevamo ostale pesme posvećene mladencima i Lazarevoj suboti.

Za uzvrat dobijamo svašta, od hrane, pića, odeće do novca i nakita – kaže Adila, smatrajući da ona i njena sestra donose sreću svakome ko ih u svoj dom primi.

– Zbog toga nas ljudi ne vraćaju kada im pozvonimo na vrata. Kako ništa ne bih prepustila slučaju, jer ima svakakvih ljudi, sa sobom vodim i svoju sestru od strica Jelicu koja je zadužena za igru dok ja pevam i sviram.

Ona je obučena u venčanicu kako bi se razlikovala od ostalih, s obzirom da je običaj takav- kaže Ibraimovićeva.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: