MILIONI: Slovenci TUŠIRAJU Vranje

U fokusu - Ponedeljak 13.06.2016 - 13:35

Kako trenutno stoje stvari, „posao veka“, dovođenje slovenačkog „Tuša“ u Vranje, ne samo da nije relizovan, nego bi ovdašnju lokalnu vlast mogao da košta najmanje milion, a u najgorem slučaju i dva miliona evra, prenose novine „Vranjske“.

Detalj sa naslovne strane Detalj sa naslovne strane

Godine 2007. slovenački trgovinski lanac „Tuš“ dogovorio je sa tadašnjom lokalnom vlašću u Vranju da za zemljište omeđeno „Koštanom“ sa jedne, OMV pumpom sa druge i ulicama sa ostalih strana plati 122,7 miliona dinara, na ime uređenja, plus još oko 140.000 dinara mesečno na ime zakupa.

Slovenci su uplatili pare, ali ugovor o zakupu nikada nije potpisan, došla je i svetska kriza, pa je čitav posao propao, ili, do danas, nije ni počeo da se realizuje.

E sad su Slovenci, pišu „Vranjske“, presavili tabak i tuže Grad Vranje, tražeći svoje pare nazad! Inicijalni novac je oko milion evra, a sa sve kamatama i sudskim troškovima vrednost spora dostiže i čitavih dva miliona evra.

Začudo, u lokalnoj vlasti nisu veliki optimisti po pitanju konačnog ishoda sudske presude.

- Odredbe zakona o obligacionim odnosima ne idu nam na ruku jer zakon kaže da prilikom raskida ugovora, što Slovenci tužbom traže, svaka strana plaća ono što je primila.

„Tuš“ nije zvanično primio na korišćenje zemljište od nas, on nema šta da nam vrati, a mi imamo da vratimo novac koji smo primili
- objašnjava gradski pravobranilac Dragan Mihajlović  za „Vranjske“.

U vreme potpisivanja ugovora Grada i „Tuša“ prvi čovek lokalne vlasti bio je socijalista Miroljub Stojčić. On kaže da je Vranje sve uradilo „što je bilo do  nas“.

- Nismo imali razloga da vrdamo, ljudi su došli i pošteno platilli, želeli da što pre uđu u posao.

Upalli su u neku poslovno finansijsku krizu, a sada novi vlasnik pokušava da posle toliko godina profitira na svemu tome.

Predlagali smo da nadjemo novog investitora, a da od tako dobijenih para namirimo „Tuš“, ali se i taj plan nije ostvario, ne našom krivicom
- rekao je Stojčić.

Bilo kako bilo, sva je prilika da se proces kojim „Tuš“ traži povraćaj para od Vranja približava kraju.

Može li Vranje da zadesi još jedna finansijska kataklizma u kojoj, po običaju, niko neće biti kriv?

VRANJSKE, OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: