Mladi sve skloniji depresiji

U fokusu - Četvrtak 15.11.2012 - 09:13

U Vranju poslednjih godina raste broj depresivnih mladih ljudi, koji sve češće traže pomoć stručnjaka, kažu lekari.

Ilustracija Ilustracija

Nela Stanojev, psihijatar u vranjskoj bolnici, za OK Radio kaže da postoji nekoliko stepena depresije.

– To je u stvari  poremećaj raspoloženja, koji izaziva povišeno stanje tuge.  Može se javiti u vidu  blage melanholije, ali i kao jaka tuga kada pojedinac gubi pojam o realnosti.  Ova pojava se drugačije manifestuje kod osoba različitog uzrasta, pola i temperamenta – kaže Stanojev.

Poslednjih godina, Stanojev ističe da je  primetno da  na preglede sve češće dolaze adolescenti.

– Roditeljima je jako teško da prepoznaju simptome depresije kod svog deteta. Stereotip je da  depresivne osobe  moraju biti plačljive, razdražljive i da se izoluju od okoline.

Kod mladih se nekada  dešava upravo supratno. Ali ono što treba najozbiljnije shvatiti, je upozorenje koje  deca povremeno daju svojoj okolini, a odnosi se na samoubistvo.

Odrasli ove “pretnje” često shvataju neozbiljno i misle da deca tako samo privlače pažnju na sebe, što nije tačno– objašnjava ova doktorka.

Prema njenim rečima, na ambulantni pregled mladi dolaze uglavnom u pranji roditelja ili neke bliske osobe, retko kada sami.

Obično je, kako kaže,  tada bolest već zašla u poodmaklu fazu, što govori o tome da je još uvek u Vranju velika  sramota biti viđen u redu za psihijatra.

Stanojev napominje da ukoliko žele da pomognu svom detetu, roditelji moraju da ga „čuju“, a ne da ga „osuđuju“.

- Mnogo je razloga koji mogu dovesti do ovog poremećaja. Na prvom mestu to je nasleđe, zatim nepoštovanje sebe, svojih vrednosti i kvaliteta, alkoholizam, loš odnos sa roditeljima, mnoge  preležane bolesti, poput infarkta, ili raka, kao i gubici bliskih ljudi, mogu biit uzročnici.

Od snage same ličnosti, ali i adekvatne  stručne pomoći  zavisi kako će prevazići ovakve uzročnike  –  ističe ona.

Lekari kažu da postoji mnogo načina za uspešno lečenje depresije, ali da je posebno važno naglasiti da roditelji usled sakrivanja od javnosti  nikako ne smeju  „ na svoju ruku“ lečiti dete lekovima iz kućne apoteke.

Stručnajci kažu da se  depresija  dva puta češće javlja kod  žena, nego kod muškaraca, čemu, između ostalog mogu doprineti  mnogi hormonski faktori, a prema proceni Svetske zdravstvene organizacije, postaće bolest broj jedan u svetu.
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: