Najstariji "fića" u Srbiji u odličnoj formi

U fokusu - Sreda 24.04.2013 - 13:54

Policajac Goran Trajković (48) iz Vranja ponosni je vlasnik, kako tvrdi, najstarijeg “fiće” u Srbiji.

Trajković sa svojim ljubimcem Trajković sa svojim ljubimcem

Njegova Zastava 750 proizvedena je 1968. godine i danas pripada grupi old tajmer automobila, čija je cena mnogo veća od fabričke.

Trajković je kao veliki zaljubljenik malih starih vozila, svog “fiću” sasvim slučajno pronašao u vranjskim oglasima.

Prva njegova vlasnica ga je čuvala u garaži, podignutog na daske i prekrivenog ćilimima, kako bi auto sačuvala od negativnih spoljnih uticaja.
 

– Kada sam ga ugledao, na prvi pogled sam se zaljubio. Sada ga volim više od svoje žene i ne bih ga prodao ni za 20.000 evra.

U njega sam uložio više od dve hiljade evra, ali su svi delovi koji su na njemu originalni. Branici su bili malo oštećeni, pa sam samo za njihovo niklovanje u Beogradu platio 200 evra.

Sada će moj “Fića” dobiti i nove rad kapne za koje mi je ponuđeno da treba da izdvojim 400 evra, s obzirom da se one od 1981. godine više ne proizvode – kaže Trajković.

On napominje da je automobil nakon kupovine najpre do poslednjeg dela rasturio, kako bi završio  farbanje školjke autentičnom bojom.

– Najviše uživam kada sa suprugom vozeći se u “fići” slušamo radio koji ne preuzima FM signale, već srednje talase, kakvi su u vreme njegove proizvodnje bili ugrađivani.
 

Poseban je osećaj voziti se u automobilu starom skoro koliko i ja, a da se pritom ne čuje ni jedan šum.

Snagu i brzinu smo isprobali, a ostale mogućnosti koje pruža udobnost moje ljubavnice tek ćemo da ispitamo – kroz osmeh priča Goran.

Inače, poslednja Zastava 750 proizvedena je 1985. godine u Srbiji, a narednih šest godina delovi su se proizvodili u Turskoj i Argentini.

 

Od tada vlasnici tog mini automobila ostavljeni su na cedilu kada je reč o originalnim rezervnim delovima.

Jedan “fića” sličan Trajkovićevom u Nemačkoj košta čak i do 6.000 evra.

Za sada poznati Vranjanac ne namerava da proda svog, kako ga i sam naziva, “atraktivnog zmaja” i prema njegovim rečima spreman je da odbije i najskuplji i najnoviji automobil u zamenu za svog “fiću”.
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: