Neizvesnost oko upisa u srednje škole tek počinje!

U fokusu - Petak 28.06.2013 - 00:42

Za osmake i njihove roditelje neizvesnost oko upisa u srednje škole u Vranju tek predstoji.

Ispred OŠ Ispred OŠ "Vuk Karadžić"

Za sada je jedino izvesno da razloga za brigu nema 184 vukovca koliko ih je na teritoriji grada, a koji su postigli zapažene rezultate na takmičenjima pa imaju i dodatnu prednost.

Nadležni u vranjskom obrazovanju ocenjuju da su nakon obaranja završnog ispita zbog afere „mala matura“ oštećeni učenici sa slabijim uspehom.

- Oni su računali da će veći broj bodova dobiti na završnom ispitu i da će time povećati ukupan broj bodova.

U ovom slučaju ta njihova ulaganja i zalaganja se nisu isplatila pošto je vraćeno da se samo uspeh iz šestog, sedmog i osmog razreda boduje.

Svakako da će takvi učenici biti oštećeni, jer u startu nemaju 60 bodova kao vukovci sa diplomama sa takmičenja - objašnjava Jovica Stevanović, predsednik Okružne upisne komisije za Pčinjski okrug.   

Prema njegovim rečima ni lista želja sa većim brojem škola ne menja umnogome situaciju, jer se veliki pritisak očekuje u školama za koje je i do sada vladalo interesovanje.

- To uzrokuje kakva će situacija biti kod raspoređivanja učenika, koliko se njih prijavilo za neki obrazovni profil i sa kojim brojem bodova.

Sa druge strane u  školama za koje će biti manje interesovanje sa manjim brojem učenika možda se stvori i mogućnost da se i ne  formiraju pojedina odeljenja određenih profila zanimanja - ukazuje Stevanović.

U osnovnoj školi „Vuk Karadžić“ samo prvog dana 90 odsto učenika predalo je svoje liste želja.

- Ogorčeni su roditelji učenika koji nisu odlični.  Očekivali su da će potreban broj bodova deca nadomestiti završnim ispitom.

U celoj priči na gubitku su učenici, oni su jednostavno u mladim godinama doživeli prevaru – kaže Stevanović.

Gordana Stošić, majka petnaestogodišnjaka koji je ostvario vrlo dobar uspeh, kaže da je sve što se dogodilo oko završnog ispita za upis u srednje škole velika sramota za državu.

- Nakon para, truda i stresa protraćenih na malu maturu mi smo tek sada zabrinuti, jer ne znamo šta će se desiti sa našim detetom i gde će ono biti upisano.

Iako nije bio odličan testove je dobro uradio i svi smo se nadali da će tako osvojiti potrebne bodove za upis na željeni smer – priča  Gordana.

Nadležni u vranjskom obrazovanju očekuju da će situacija za buduće srednjoškolce i njihove roditelje biti jasnija nakon objavljivanje liste o raspoređivanju učenika 7. jula.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: