"Neka Beograd ukine lokalne vlasti"

U fokusu - Subota 11.05.2013 - 11:33

Zbog poreske reforme, koju je najavilo ministar Dinkić, Vranje će izgubiti oko 120 miliona dinara godišnje.

Grad Vranje: Nadlženosti bez sredstava Grad Vranje: Nadlženosti bez sredstava

Ovu ocenu gradski većnik Dragan Spirić izneo je u Stalnoj konferenciji gradova i opština. napominjući da je Vranje već do sada, samo po osnovu ukidanja firmarine, već izgubilo 60 miliona dinara.

- Uz to, naš budžet je prazniji za godišnje naknade za drumska motorna vozila i slično za 17 miliona, a od naknade za zagađivanje životne sredine šest miliona.

Ukidanjem naknade za korišćenje građevinskog zemljišta gubimo dodatnih 55 miliona, a najavljenim smanjenjem prihoda od poreza na zarade još najmanje 120 miliona dinara godišnje.

Sve ovo za posledicu imaće da lokalne samouprave još više zavise od republičkog budžeta, generisaće još veće dugove, a potreban kvalitet javnih usluga neće biti dostignut bez dodatnog zaduživanja na finansijskom tržištu - ocenio je Spirić.

Ovakvo ponašanje centralnh vlasti dovodi u pitanje i samo postojanje lokalnih samouprava, ocenio je Spirić, rekavši da je gotovo nemoguće voditi lokalnu zajednicu “ako se pravila igre menjaju u hodu”.

- Ukoliko je namera zakonodavca da rastereti privredu time što će ukidati prihode lokalnih samouprava, a ne sopstvene koje je u međuvremenu značajno povećala, onda treba da preuzme i nadležnosti koje opštine ovakvim reformama neće moći da finansiraju.

Ukoliko je cilj da lokalna samouprava samo postoji, da egzistira u vremenu i prostoru, bez mogućnosti da ima ključnu ulogu u razvoju lokalne zajednice čije potrebe najbolje poznaje, onda se slažemo da nam se ukinu svi lokalni prihodi zarad povoljnijeg privrednog ambijenta -  naglasio je Spirić.
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: