NESLAVNA STATISTIKA: U Vranju najviše umrlih od raka dojke

U fokusu - Ponedeljak 21.03.2016 - 12:40

Po broju umrlih od raka dojke region Vranja je među vodećim gradovima u Srbiji, pokazuju podaci Zavoda za javno zdravlje.

Vranje lider po broju umrlih od raka. Foto: Thinkstock Vranje lider po broju umrlih od raka. Foto: Thinkstock

Broj umrlih od raka dojke na području Pčinjskog okruga u periodu od 2010. do 2013. godine je 119. Podaci za poslednje dve godine nisu ažurirani, jer Registar za rak u Vranju vodi podatke, uslovno rečeno, sa dve godine zakašnjenja, zbog, kako kažu, sakupljanja podataka iz svih izvora.

Prema rečima Svetlane Stojanović, načelnice Centra za promociju zdravlja, na nivou okruga u godinama za koje su podaci dostupni, broj novoobolelih od raka dojke je 212 žena.

- To čini blizu jedne petine svih maligniteta kod žena. Što se tiče starosne strukture, od 212 obolelih žena najviše ih je u starosnoj grupi iznad 65 godina, njih 31 odsto i u grupi od 45 do 54 godine 29 odsto.

Kad uzmemo da se skrining mamografija radi u  starosnim grupama iznad 45 godina, zaključujemo i da se najveći broj novoobolelih, više od pola, javlja u tim starosnim grupama
- kaže Stojanovićeva.

Što se tiče svih maligniteta, pa i raka dojke, postoji više faktora rizika. To su oni na koje ne može da se utiče kao što su genetska predispozicijapol ili starost, ali i oni faktori rizika na koje može da se utiče, kao što su gojaznost, pušenje, masnoće, alkoholizam ili upotreba kontraceptivnih sredstava.

Region Vranja, inače ne spada u vodeće regione po broju novoobolelih, već je među liderima kada je reč o smrtnosti od raka dojke.

- Glavni razlog za tako nešto je taj što se žene javljaju kasno lekaru, najčešće onda kada je rak dojke u većim razmerama, kada je zahvatio i neke druge organe - pojašnjava Stojanovićeva.
 
Inače, prema podacima ZZJZ u periodu od 2010. do 2013. godine, broj novoobolelih od malignih tumora u Pčinjskom okrugu je 2.361 osoba.

OK Radio

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: