Nove donacije iz EU za jug Srbije

U fokusu - Utorak 30.04.2013 - 13:23

Stižu nove investicije na jug Srbije iz Evropske unije, najavljeno je na sastanku Upravnog odbora Programa evropskog partnerstva EU Progres.

Sa sastanka na Pržaru Sa sastanka na Pržaru

Kako je saopšteno, lokalne samouprave na jugu i jugozapadu Srbije mogu da računaju na donatorsku podršku Evropske unije i posle 2014. godine, kroz nastavak Programa evropskog partnerstva sa opštinama EU Progres.

Još uvek nema zvanične potvrde iz Brisela, ali novi program će se nastaviti ubrzo pošto EU Progres završi rad u martu 2014.

Kroz novi program biće uloženo 20 miliona evra uz sufinansiranje lokalnih samouprava i Vlade Republike Srbije, a glavni fokus će biti rešavanje problema izbeglica i stambenog pitanja Roma, kao i priprema tehničke dokumentacije, najavio je Ognjen Mirić, zamenik direktora Kancelarije za evropske integracije.

Projektna menadžerka u Delegaciji Evropske unije u Srbiji Ana Stanković potvrdila je da EU uviđa značaj nastavka finansijske podrške za jug i jugozapad Srbije, a da će EU Progres II biti finansiran iz fonda IPA 2013. godine.

- Evropska komisija pozitivno je ocenila nastavak programa, i zato je potrebno da opštine i gradovi završe započete projekte i razmišljaju o nastavku saradnje – istakla je Stankovićeva.

I predstavnik Švajcarske kancelarije za razvoj i saradnju u Srbiji Petar Vasilev najavio je da je švajcarski parlament povećao donacije planirane do 2017. godine, koje će dobiti i Srbija.

Inače, uz podršku Evropske unije, Vlade Švajcarske i Vlade Srbije, putem EU Progres-a, pripremaju se planovi detaljne regulacije za Industrijsku zonu, nabavljena je oprema za Zavod za urbanizam, podržan je biznis inkubator centar, a u toku je obuka i 32 nova preduzetnika koji će imati koristi od virtuelne inkubacije.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: