Novi monitoring posledica bombardovanja

U fokusu - Utorak 18.12.2012 - 11:55

Posle pauze od četiri godine, vranjski Zavod za javno zdravlje ponovo počinje monitoring životne sredine gađane osiromašenim uranijumom za vreme NATO bombardovanja.

Detalj dekontaminacija Pljačkovice Detalj dekontaminacija Pljačkovice

Ovaj monitoring je prekinut 2008. godine zbog nedostatka para.

Nuklearni fizičar Miroslav Simić objašnjava da u srpskom budžetu nisu planirana sredstva za te namene ni za 2012. ali da je gradska vlast obećala da će obezbediti novac za ispitivanje vode 32 uzorka iz  viših delova grada na takozvanim kontrolnim tačkama.
 
- Zavod kao institucija koja radi na praćenju zdravstvenog stanja stanovništva, kvaliteta pijaće vode, hrane i zemljišta ima obavezu da uradi monitoring na lokacijama bombardovanim 1999. osiromašenim uranijumom.

Iznos nije tako veliki da nebi to odradili. 15 miliona dinara bilo je potrebno za monitoring u 2012. a uzorkovanje vode koštaće 750.000 dinara – kaže Simić.
 
On ističe da po pitanju radioaktivnosti svi projektili koji su sakupljeni sa Pljačkovice nakon bombardovanja ne odgovaraju onom broju koji je zvanično potvrđen da je ispaljen.

- Postoji sumnja da oni nisu samo na brdu već da su raznešeni i dalje od Pljačkovice, zato mi uzorkujemo vodu od Balinovca do padine Sveti Ilija.

Dekontominacija koja je tada urađena nije mogla da da stopostotne rezultate i zato je uveden monitoring.

Imamo skupštinsku odluku od 2003. da se monitoring nastavlja svake godine a pred odbornicima iznosi informacija o stanju radioaktivnosti na ovom području – podseća Simić.

On kaže da se hemijske i bakteriološke analize rade u Zavodu u Vranju a  gama spektometrija u nadležnim institucijama u Beogradu.  

- Sa strahom očekujem nove rezultate jer nema kontinuiteta u ispitivanju. Insistrićamo da se što pre uzorkuju vode i da se stanovništvo obavesti o tome – napominje Simić.
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: