Organski uspeh u Korbevcu

U fokusu - Utorak 27.08.2013 - 10:08

Porodica Tasić iz Korbevca kod Vranja najveći je proizvođač organske sibirske aronije i kupine u Pčnjskom okrugu.

Tasići Tasići

Milan (69), Desanka (68), Slađana (34), Goran (40), Nemanja (12) i Miljana (7) svakodnevno su u berbi voća koje je trenutno sazrelo.

Aronija je obrana, iako je zasad mlad dao je odličan rod od preko 700 kg. prvoklasnog ploda.

- Proizvodimo organsko voće, manje maline, dunje i šljive, a više aronije i kupine. Bili smo na svim kursevima za edukaciju u zemlji i inostranstvu i ovih dana očekujemo da nam zvanično stigne sertifikat o proizvodnji organske hrane.

Biće prvi u Pčinjskom okrugu, ponosni smo jer je to plod dugogodišnjeg svakodnevnog rada i ulaganja. Kod nas se ništa ne prska pesticidima, zemljište se tretira prirodnim đubrivom, sve je po evropskim standardima – kaže Slađana.

Uveli su nadvodnjavanje po principu “kap po kap”, imaju svu mehanizaciju i za sada samo ulažu.

- Ulaganja su velika, rad još veći, ako želite da se to vremenom isplati i da možete da živite od toga.

Počeli smo od nule, svaki dinar smo čuvali ulagali u zasade ili u nove mašine koje omogućuju lakši rad.

Ipak, da bi se svi voćnjaci sagledali kako treba, jer greške ne sm da bude, po ceo dan smo u poslu. Od svanuća do kasnog mraka. Jedino ne radimo na velike crkvene praznike – navodi Slađana.

U toku je berba kupina i ona ide kompletno na otkup.

- Zadovoljni smo rodom, imaćemo preko 3.000 kg. organske kupine, do sada smo obrali polovinu zasada, a braćemo  još 15 dana.

Kupina je dobro ponela, prve je klase, izuzetnog ploda, idealnog za sve, od sokova do kompota, slatka i drugog – kaže Slađana.

Što se tiče aronije jedna kolačina je data na otkup, a druga ostavljena jer Tasići prave svoje proizvode koji su uzuzetno lekoviti.

Imaju kombinaciju meda i aronije za imunitet, sirup i sok, sušenu aroniju i smrznutu, potom čaj od lišća.

- Još smo u fazi kada isprobavamo naše proizvode koje koristimo i  dajemo prijateljima.

Izuzetno su lekoviti i delotvorni za razne vrste bolesti, a uopšte aronija se uzima kao poslastica i  preventiva, posebno kod jačanja imuniteta dece – tvrdi Slađana.

D. Đorđević

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: