Otvorena najveća vinarija na Balkanu (FOTO)

U fokusu - Ponedeljak 10.11.2014 - 12:24

Vranje - U selu Gojinovac kod Prokuplja, svečano je otvorena najveća privatna vinarija na Balkanu, "Toplički vinogradi".

Vinarija Toplicki vinogradi kod Prokuplja Vinarija Toplicki vinogradi kod Prokuplja

Vinarija se prostire na oko 8.000 metara kvadratnih, sa 80 hektara vinove loze, u šta je uloženo ukupno oko šest miliona evra.

Vinarija je vlasništvo Milomira Kovačevića, koji je 25 godina živeo u Španiji.

Objekat na pet nivoa nadomak Prokuplja je najmoderniji na Balkanu.

Vino se posle prerade skladišti u drvenim bačvama od francuske i srpske hrastovine. U "Topličkim vinogradima" se između ostalog gaji autohtona, srpska sorta grožđa "Prokupac", koja se sve više koristi u srpskom vinarstvu, kao i "Game" koji je takođe srpska sorta grožđa.

Osim "Prokupca" gaji se i "Šardone", "Kaberne", "Merlo", "Burgundac", "Pino noar" i "Sovinjon".

Poseban kuriozitet u proizvodnji je vino "Epigenija", kome je ime dao još čuveni srpski botaničar Jovan Cvijić u 19. veku, po jedinstvenom fenomenu, a to je da reka Toplica na ovom mestu teče uzvodno i po tome je jedinstveno u Evropi.

Na svečanom, grandioznom otvaranju vinarije prisustvovalo je oko 1.000 ljudi iz cele Srbije, za koje je vlasnik obezbedio oko 40 autobusa iz većine gradova.

Goste su zabavljale u muzičkom delu „Frajle“, a svoj mini šou održao je i Ivan Ivanović.
Program je vodila Marija Kilibarda.

tekst i foto: Aleksandar Aca Stojković

 

                                                      

 

OK Radio

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: