Partijsko - bratska koalicija

U fokusu - Nedelja 05.08.2012 - 09:39

Iako su se do izbora 6. maja kleli da od javnih preduzeća i ustanova neće praviti stranačke feude, a da će se direktori birati na konkursima, čelnici vladajuće koalicije u Vranju na startu su pogazili obećanja.

SNS - imalo se rašta i slaviti SNS - imalo se rašta i slaviti

Socijalisti (i njihovi partneri PUPS, JS i SDPS) i naprednjaci su krajem jula, odmah pošto su sklopili koalicioni dogovor, na drugoj redovnoj sednici gradskog parlamenta izglasali svoje kandidate za čelna mesta u osam javnih preduzeća i deset ustanova.

 

Socijalistima, koji su u ovom gradu na vlasti neprekidno od 1990, pripao je veći deo plena, otprilike oko 60 odsto, shodno 21 mandatu u skupštini sa 65 mesta, uz napomenu da će tamo gde jedna stranka ima direktora, druga imati predsednika upravnog odbora. 

 

Socijalisti i naprednjaci, sa ukupno 35 odbornika, imaju komotnu većinu i izvesno je da, i pored pritisaka iz Beograda, u vlast neće pustiti URS, najvećeg gubitnika lokalnih izbora koji je sa 11 odbornika ostao u opoziciji, zajedno sa DS-om (14 odbornika) i DSS-om (pet mandata).

 

Branimir Stojančić, generalni sekretar vranjskog odbora SPS-a, kaže da bi za građane bilo najbolje kada bi se direktori birali na konkursima, ali da za tako nešto još nema uslova:

 

– Kada vlada počne da na taj način bira direktore, onda ćemo i mi na lokalu – kaže Stojančić.

 

U SPS-unisu želeli da eksperimentišu, pa su za direktore postavili proverene kadrove, dok na spisku naprednjačkih direktora ima dosta onih koji do sada nisu obavljali javne funkcije. 

Jedan od takvih je Nebojša–Bote Nikolić, novi direktor gradske Direkcije za razvoj i izgradnju, čije je imenovanje izazvalo buruu javnosti. Naime, ovaj diplomirani arhitekta rođeni je brat narodnog poslanika Dragana Nikolića, šefa lokalnih naprednjaka, koji misli da za tu funkciju nije bilo ličnosti sa boljim referencama od njegovog brata. 

 

Novi, pak, direktor Nikolić kaže kako mu je ova činjenica jedini minus jer sebe smatra dovoljno sposobnim i školovanim za mesto na koje je došao isključivo zahvaljujući političkoj pripadnosti:

 

– Smatram da direkcija godinama na čelu nije imala sposobnijeg čoveka koji je više od mene vezan za struku i upućen u poslove koje treba da obavlja – kaže Nebojša Nikolić.

 

Šef naprednjaka, na drugoj strani, tvrdi da će i njegov brat biti pod stranačkom kontrolom, te da će za njega posebno važiti princip smenjivosti na kome insistira:

 

– To sam mu otvoreno rekao, neće imati nikakvih privilegija zbog toga što mi je brat – objašnjava Dragan Nikolić.

 

On je prošlog vikenda na stranačkom sastanku još jednom očitao „bukvicu” svojim nameštenicima u Gradskoj upravi i preduzećima o kodeksu ponašanja. Prema kodeksu se, najpre, strogo zabranjuje reprezentacija po kafanama u koje činovnici mogu da zalaze tek posle radnog vremena, i to o svom trošku. 

 

Takođe propisuje se način odevanja za funkcionere koji isključuje dolazak na posao u farmericama i patikama – obavezna su odela i kravate za skupštinska zasedanja.

 

Socijalisti su, kako je najavio Stojančić, zamenili neke svoje direktore čijim radom nisu bili zadovoljni, pa je tako Vericu Mihajlović-Nikolić na čelu Centra za socijalni rad zamenio Perica Milosavljević, ranije direktor „Komrada” i Uprave Banje. 

 

Javnost je najviše iznenađena izborom ekonomiste Krste Janjića za direktora „Vodovoda”, preduzeća koje se godinama smatra tvrđavom SPS-a. Janjić je tokom devedesetih bio predsednik Okružnog odbora SPS-a i šef Odseka finansijske policije Pčinjskog okruga, a u „Vodovodu”, u koji je došao iz „Simpa”, od pre dve godine radi i njegov sin.

 

– Krsta Janjić je najbolje rešenje za ovu firmu, u kojoj je godinama bio predsednik Upravnog odbora. Iskusan je, poznaje posao i od njega će čitav grad imati koristi – kaže Stojančić.

Politika

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: