Na Bogojavljanje glavni gastronomski specijalitet u Vranju su pihtije, ili kako ih ovde zovu „pitije“.
Pitije u nekadašnjem Haremluku u Vranju
Dan pre toga, na Krstovdan, u pravoslavlju je propisan strogi post na vodi.
U većini domaćinstava u Vranju se kuvaju pihtije, a nepisano pravilo je da se prvi put prave baš na Krstovdan.
I kao što obično biva, svaka kuća ima neki svoj recept, i niko ne pravi takve pitije kao što su njihove.
Dobre pitije mora da ispunjavaju nekoliko uslove: da udu bistre, da ne ispadaju kad okreneš tanjir i da u njima možeš da se ogledaš! I naravno, da ih ima mnogo.
Sa različitim podvarijantama, pihtije se prave tako što se gotovo čitavog dana na tihoj vatri kuvaju sušeno svinjsko meso i kosti.
U tu smesu se potom dodaju so i sitno naseckan beli luk. Meso se potom usitni, stavi u tanjire ili činije i zalije tečnošću u kojoj se kuvalo, pa se odlaže u hladnu prostoriju.
U domaćinstvu Branislava Prokića iz Vranja i ove godine su pripremali pihtije. Branislav kaže da je glavni „majstor“ za pihtije bila supruga Snežana.
- To je običaj koji praktikujemo svake godine. Prethodnog dana smo postili na vodi. Pored svinjskog mesa, stavljali smo i dimljene juneće noge.
U pihtije mogu da se stave i svinjske noge, kolenice, neko čak stavlja i uši i repove.
Bitno je da se dobro ukuvaju, da što više vode ispari, kako bi se masnoća koja ostane nakon kuvanja, što bolje stegla, kada se zalije sitno usitnjeno meso za pihtije – pojašnjava Branislav.
On dodaje da je običaj da se ujutru na Bogojavljenje ode u crkvu i da se zahvati bogojavljenska vodica.
Potom, kaže on, kod kuće sledi doručak, koji pod obavezno podrazumeva pihtije na trpezi.
I tada treba zaboraviti na trigliceride, holesterol i masnoće u krvi. Jednom je Bogojavljanje u godini.
Slađana Tasić
Vrati se na kategoriju U fokusu
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.